NATO više ne planira izvoditi borbene operacije u Afganistanu

sanel
By sanel

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u utorak da NATO snage više ne namjeravaju planirati, izvoditi ili predvoditi borbene operacije u Afganistanu. Njegova izjava uslijedila je nakon što je afganistanski predsjednik Hamid Karzai objavio na ceremoniji u Kabulu da snage sigurnosti njegove zemlje preuzimaju sigurnosne ovlasti od koalicije pod vodstvom NATO-a, prenosi Xinhua.

– Ova odluka označava važnu prekretnicu. Dok afganistanske snage preuzimaju ovlasti, uloga ISAF-a okrenut će se od borbene do pružanja podrške. Mi više ne namjeravamo planiranje, provođenje i predvođenje borbenih operacija – navodi Rasmussen u saopćenju za javniost.

Oko 97.000 vojnika iz zemalja članica NATO-a i njihovih partnera smješteno je u Afganistanu. NATO je odlučio da povuče sve borbene trupe iz te centralnoazijske zemlje do kraja 2014. godine i ostavi mnogo manje snage za novu misiju.

Rasmussen je izjavio da je cilj nove misije, nazvane “Odlučna podrška”, da obučava, savjetuje i pomaže afganistanske snage.

– NATO i Afganistan, skupa s našim partnerima, zajednički će nastaviti ovo putovanje, na osnovu novih veza koje će postati još snažnije u godinama koje dolaze  – navodi Rasmussen u saopćenju.

(Fena)

Share This Article