Širenje izraelskih naselja potkopava mirovne napore

sanel
By sanel

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je u petak osudio izraelsku izgradnju na okupiranoj Zapadnoj obali kazavši da potkopava okončanje bliskoistočnog sukoba i uspostavljanje palestinske države.

– Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog kontinuirane ekspanzije izraelskih naselja na Zapadnoj obali kršeći međunarodni zakon – rekao je UN-ov glasnogovornik Martin Nesirky.

Ban je “posebno zabrinut” zbog izraelske odlučnosti u izgradnji više od 1.000 novih kuća u dva naselja na Zapadnoj obali, rekao je glasnogovornik Ujedinjene nacija i palestinski lideri su već osudili ovaj potez, javio je AFP.

– Ovo su odluke od koje nema koristi i one potkopavaju napredak za rješenje po principu dvije države. One predstavljaju duboko zabrinjavajući trend trenutnih napora za ponovno pokretanje mirovnih pregovora – naglasio je Nesirky.

– Generalni sekretar pozvao je Izrael da posluša međunarodnu zajednicu, da zasutavi naseljavanja i poštuje svoje obaveze prema međunarodnom zakonu i Mapi puta – rekao je on, misleći na međunarodno odobreni plan za mirovni proces sastavljen 2003. godine.

(Fena)

Share This Article