Pokrenuta kampanja protiv huškačkih stranih izvještavača sa Taksima

sanel
By sanel

Način na koji velike svjetske medijske kuće poput CNN Internationala i BBC-a, te agencija Reuters i Associated Press (AP), prikazuju proteste na istanbulskom Taksimu sa velikom dozom „egzibicije“ i oslikavanja situacije kao da se radi o „građanskom ratu u Turskoj“ izazvale su osudu velikog dijela Turske, a stotine hiljada korisnika društvenih mreža pokrenuli su kampanju protiv tih medija.

Mnogi turski građani, a nerijetko i ministri i drugi državni službenici javno osuđuju „huškaški“ nastup stranih medija u izvještavanju sa Parka Gezi na istanbulskom Taksimu.
 
Mnogo reagiranja izazvala je i činjenica da CNN, Reuters, AP i druge medijske kuće satima uživo prenose sliku sa trga gdje se nalazi grupa demonstranata i manipulativnim informacijama predstavljaju te ljude isključivo kao „žrtve“.
 
U većini reakcija se ističe da ovakvi nastupi nedvojbeno podsjećaju na događaje iz 1991. godine i izvještavanja uoči samog početka Zaljevskog rata i naglašava da bi teme poput svirepog krvoprolića u Siriji trebale biti praćene sa takvom pažnjom, a ne biti zapostavljene kao što je slučaj upravo na nabrojanim medijima.
 
CNN-ova voditeljica Christiane Amanpour telefonski se javila uživo u programu sa savjetnikom turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahimom Kalinom, a nakon što ju je sagovornik upitao, kako to da su pripadnici terorističke organizacije THKP-C mogli biti „teoristi“ kada su izveli bombaški napad na američki ambasadu u Ankari, a sada su najednom postali „demokratski demonstranti“, Amanpour je završila razgovor sa riječima „The show is over“. Ovakva reakcija uzrokovala je glasnu osudu turske javnosti koja ne podržava aktuelne proteste.

(AA)

Share This Article