Policija ispraznila Trg Taksim

sanel
By sanel

Nakon 20 sati sukoba policije i demonstranata prividan mir se u srijedu ujutro vratio na Trg Taksim u centru Istanbula.

Policija je zadnje sukobe s demonstrantima vodila oko 3 sata ujutro na ulicama koje vode prema Trgu, uporištu opozicije premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu od 31. maja, prenosi Hina.

Nešto prije 5 sati, dok se sa munare čuo poziv na molitvu u ulicama koje vode prema Bosforu, nekoliko kamiona za čišćenje završavalo je skupljanje limenki suzavca, krhotina i ostataka barikada, koje su tokom osam dana blokirale pristup trgu Taksim i parku Gezi.

Policajci i oklopna vozila okupili su se ispred kulturnog centra Ataturk, ogromne crne zgrade koju su stavili pod svoju kontrolu u utorak ujutro zauzimajući silom Trg Taksim.

U podnožju spomenika nezavisnosti, na drugoj strani Trga, nekoliko policijskih jedinica odmaralo se ili spavalo.

Novi odredi

Al Jazeerina reporterka Mereana Hond izvještava da su novi odredi policije stigli u srijedu ujutro kako bi zamijenili kolege koji su djelovali tokom noći.

Iako je guverner Huseyin Avni Mutlu medijima rekao da je Trg Taksim “očišćen”, policija i demonstranti su se vratili na Trg s još suzavca i vodenih topova.

“Nepopustljivo ćemo nastaviti s našim mjerama, bio dan ili noć, sve dok se marginalni elementi ne očiste i Trg ne bude otvoren” rekao je.

Agencije podsjećaju na to da je turska policija u utorak ujutru upala na Trg Taksim, na kojem se već gotovo dvije sedmice održavaju veliki antivladini protesti u kojima učestvuje više desetina hiljada ljudi.

Stotine policajaca koristile su suzavce i vodene topove kako bi rastjerale aktiviste koji su se okupili na Trgu, javljaju agencije. Nakon nekoliko sati policija je preuzela kontrolu nad Trgom.

Susret s demonstrantima

Ovaj potez policije dogodio se nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan pristao sastati se s demonstrantima.

Oklopna vozila i stotine policajaca okružili su Trg u utorak ujutro, nakon čega su se počeli probijati preko barikada koje su postavili demonstranti.

Čuvena ulica Istiklal, poprište sukoba tokom večeri, ispražnjena je od demonstranata, a prodavaonice sendvičima otvorene. Neki policajci ondje su jeli.

Nekoliko hiljada demonstranata zauzima i dalje park Gezi. Predstavnici opozicionog pokreta trebali bi se tokom dana susresti s Erdoganom.

Najavljena urbanizacija parka Gezi pokrenula je proteste i najtežu političku krizu od stupanja na vlast Erdoganove Vlade u Turskoj 2002. godine.

(AJ Balkans)

Share This Article