Oko 10.000 građana protestvovalo u Sarajevu

sanel
By sanel

Na mirnim protestima u Sarajevu oko 10.000 ljudi traži hitno usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG). Upravni odbor Vijeća za provedbu mira odlučio je da visoki predstavnik neće nametati rješenja.

Demonstranti iz cijele Bosne i Hercegovine (BiH) koji su se u utorak (11.6.) okupili ispred sjedišta državnog Parlamenta i Vijeća ministara poručili su političarima da neće odustati od svojih zahtjeva, kaže aktivistica Hana Obradović. „Tražimo hitno usvajanje zakona o JMBG, formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana. Od političara tražimo da 30 posto svojih primanja primanja do kraja mandata izdvajaju u korist fonda za liječenje. Također, tražimo da učesnici protesta za JMBG ne budu krivično gonjen, odnosno izloženi represiji vlasti“, kaže Hana Obradović.
Hana Obradović istakla zahtjeve demonstranata

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira zaključio je da visoki predstavnik Valentin Inzko neće nametnuti Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana jer je to, kako se navodi, odgovornost domaćih političara. Aktivista Emir Hodžić podsjetio je na obećanje šefa OHR-a Valentina Inzka da će se PIK aktivnije uključiti u rješavanje ovog problema. Ako političari i PIC izbjegavaju odgovornost, ko je odgovoran? „Inzko je dao jedno obećanje, a sada se povlači. Ima li u ovoj državi odgovornih? Ako političari ne mogu da se dogovore, ako odgovornost izbjegava i OHR, ko je onda odgovoran? Mi ostajemo pri svojim zahtjevima. Građani su uzeli stvar u svoje ruke“, kaže Hodžić.

(DW)

Share This Article