Turska policija upala na Taksim

sanel
By sanel

Na stotine turskih policajaca upalo je u istanbulski trg Taksim, mjesto demonstracija protiv turske Vlade.

Agencija Reuters kaže da je policija, uz podršku oklopnih vozila, bacila suzavac da rastjera manje grupe demonstranata koji su okupirali trg protiv plana gradnje u susjednom parku.

Reuters citira svjedoka koji je rekao da je policija u utorak, uz podršku oklopnih vozila, ispalila suzavac za rastjerivanje male grupe demonsranata koja je okupirala trg protiv planova o ponovnom razvoju susjednog parka.

Međutim, guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu, rekao je na Twitteru da je policija otišla tamo samo kako bi uklonila zastave i transparente s natpisima.

Policija sa štitovima je pomjerila barikade koje su postavili demonstranti na trgu Taksim i blokirala je sve izlaze.

Demonstranti sa trga su snimljeni kako odgovaraju bacanjem molotovljevih koktela.

Policija je odgovorila vodenim topovima.

Al Jazeerin reporter Hashem Ahelbarra javlja sa lica mjesta da su demonstranti ispred trga pokušali da se spoje sa onima na Taksimu.

Protesti protiv gradnje u Gezi parku prerasli su u proteste protiv Vlade premijera Erdogana.

Al Jazeerin reporter Emre Rende rekao je da policija tvrdi da akcija nije usmjerena  protiv onih koji su tamo da se odupru novom uređenju Gezi parka.

Policija se okupljenima obratila megafonom: “Ljudi u Gezi parku, nećemo vas ozlijediti ili intervenirati Želimo vam pomoći”, a demonstrantima na trgu Taksim poručila je da “prestanu bacati kamenje, boce i da će prestati bacati suzavac”.

Al Jazeerina reporterka Anita McNaught izvještava iz Ankare da je jutrošnja intervencija došla kao iznenađenje. Vladini uredi su još zatvoreni i nije bilo izjava.

Erdogan je zauzeo prkosan stav protiv protesta, ali je rekao da je voljan sastati se sa liderima demonstranata.

Ovo je potvrdio u ponedjeljak navečer, nakon sastanka članova turske Vlade, dopremijer i vladin glasnogovornik Bulent Arinc, javila je agencija Anadolija.

“Premijer je na samom početku protesta potvrdio sastanke sa predstavnicima inicijatora demonstracija. Sa predstavnicima nekoliko grupa građana sastat će se u srijedu. Sa drugima u nekom drugom terminu“, rekao je Arinc.

“Predstavnicima građana bit će ponovo predstavljeno stvarno stanje u vezi sa planovima o prostornom uređenju, a premijer će saslušati njihova mišljenja i prijedloge.”

‘Demokratska zrelost’

Dopremijer Arinc je rekao i kako će Vlada Turske, pokazujući demokratsku zrelost, razmotriti sve prijedloge predstavnika demonstranata.

„Također ćemo raditi na osiguranju sigurnosti svih građana, jer je u svemu ovom vrlo važna i sfera sigurnosti.“

Arinc je istakao kako je na sastanku članova kabineta u ponedjeljak navečer bilo govora o situaciji u državi, a u vezi sa protestima u više turskih gradova.

„Ministar unutrašnjih poslova brifirao je ostale članove kabineta o pričinjenoj šteti i radu policije. Poznat je sadržaj izjava premijera u vezi sa mirnim protestima i njegove osude nasilja“, istakao je dopremijer.

„Isto tako, tokom predstojećeg vikenda u Ankari i Istanbulu će biti održani skupovi, ali u legalnim okvirima, na mjestima predviđenim za javna okupljanja i u ranije najavljenim vremenskim okviru. Premijer će tokom tih skupova govoriti o svim pozitivnim kretanjima u zemlji.“

„Isto tako treba napomenuti da neće biti tolerirano nasilje grupa koje, pod izgovorom protesta za očuvanje okoliša, uništavaju javnu imovinu i koriste situaciju za pljačku bankomata ili uništavanje privatnih i službenih vozila ili poslovnih prostora“, kazao je Arinc, dodajući da je tokom protesta povrijeđen veliki broj građana, da su zabilježeni smrtni slučajevi, ali da je zasad dvjema osoba određen pritvor.

Arinc je napomenuo da policija neće dozvoliti “nezakonite radnje i narušavanje opće sigurnosti.”

(AJ Balkans)

Share This Article