Erdogan: Napali su moje pokrivene kćerke, ušli sa cipelama i pivama u džamiju

sanel
By sanel

U obraćanju velikom broju simpatizera i članova Stranke pravde i razvoja (AK) u Ankari, turski premijer Recep Tayyip Erdogan je kazao će polagati račune narodu, a ne marginalnim grupama, javio je novinar agencije Anadolija.
 
“A, narod nas može smijeniti na izborima. Oni su nas doveli i oni će nas smijeniti. Niko drugi osim naroda nije toliko jak da nas smijeni. Umjesto što idete u park Gezi ili Kugulu, sačekajte sedam mjeseci. Za sedam mjeseci su izbori. Ako želite demokratiju, slobodu i prava, ne možete ih dobiti nasiljem, nego u okviru zakona”, poručio je turski premijer govoreći o protestima širom Turske zbog planiranja izgradnje tržnog centra na mjestu historijskog parka Gezi, na jednom od glavnih trgova u Istanbulu.
 
On je kazao da demonstranti ruše i lome sve pred sobom.
 
“Napadaju zgrade javnih institucija, pale ih, ruše. Isto to rade i sa vozilima građana. Napali su moje pokrivene kćerke, moje pokrivene sestre. I nije ni to bilo dosta, pa su ušli sa cipelama i flašama piva u džamiju. Moje pokrivene kćerke i druge moje sestre, godinama su se drugačije tretirale. Nisu mogle na fakultet. Ali nisu se nikad ovako ponašale. Bile su strpljive jer su vjerovale da će ih strpljenje spasiti”, rekao je Erdogan.
 
Turski premijer je poručio da je za Tursku završeno vrijeme mafije i kriminalnih grupa.
 
“Zauvijek je završeno vrijeme hunte. Mi se ne bojimo slobode mišljenja. Sa svojom vladom, sa svojom strankom i, najvažnije, sa narodom, imali smo najjaču odbranu demokratije, sloboda i zakona. Suverenitet Turske je u rukama naroda. Moram još napomenuti da je kamatni lobi godinama iskorištavao moj narod i njegov trud. Više neće moći tako. Platit će svi oni koji su započeli takvu borbu protiv nas. Oni koji pokušavaju uništiti berzu, moraju znati da nema tu mog novca. Ako berza propadne, propast ćeš i ti. Više nećete iskorištavati trud mog naroda, to je prošlost i sada je situacija puno drugačija”, poručio je Erdogan.
 
Turski premijer je napomenuo i da je dužnost vlade da štiti prava policajaca, dodavši da je tokom protesta povrijeđeno više od 600 policajaca.
 
“Niko ne može napasti našu policiju. Oni su u službi turskog naroda. Moguće je da su napravili greške, ali nema potrebe da ih neko vrijeđa”, izjavio je on.
 
Recep Tayyip Erdogan je istakao da je Turska prošla kroz mnoge faze u svojoj historiji te dodao da će prevazići i ovu, poručivši da niko ne treba da bude tužan ili zabrinut.

(AA)

Share This Article