Zapovjednik libijske vojske podnio ostavku

sanel
By sanel

Načelnik glavnog štaba libijske vojske Yussef al-Mangoush u nedjelju je podnio ostavku dan nakon sukoba u Bengaziju u kojem je ubijena 31 osoba, rekli su izvori iz narodne skupštine, prenosi Hina.

Na zatvorenom zasjedanju Mangoush je rekao Generalnom nacionalnom kongresu (GNC), najvišem libijskom političkom tijelu, da više neće ostati na svom položaju a skupština je prihvatila ostavku, rekao je član GNC-a.

Još jedan član skupštine je precizirao da je Mangoushevu ostavku potvrdio GNC.

Kongres je odabrao Mangousheva zamjenika Salema al-Gnaidyja da obavlja dužnost dok se ne izabere novi načelnik štaba, rekao je jedan član.

GNC je odlučio vladi dati dvije sedmice za pokretanje plana raspuštanja oružanih grupa i pojedinačno uključiti njihove članove u redovne snage, dodao je.

Demonstranti i milicija

U subotu je došlo do borbi ispred štaba brigade Libijski štit u Bengaziju dok su demonstranti tražili raspuštanje milicija koje sačinjavaju bivši pobunjenici.

Već mjesecima raste otpor protiv brojnih milicija koje se ne gase skoro dvije godine nakon pada diktatora Muammara Gaddafija, posebno nakon što su milicije opsjedale ministarstva u Tripoliju prošloga mjeseca kako bi nametnule svoju volju nacionalnoj skupštini.

Centralna vlada, čije su snage preslabe za održavanje sigurnosti u zemlji prepunoj oružja, uključila je u sistem ili dala dozvolu nekima od najmoćnijih milicija za održavanje makar i privida reda, dok je neke ukinula.

Red je u drugom po veličini libijskom gradu uspostavljen u subotu tek nakon što su specijalne snage zauzele kompleks Libijskog štita koji tvrdi da djeluje uz službenu dozvolu.

Libijski štit je krovna grupa brigada sa sjedištem u Bengaziju, kolijevci libijskog ustanka 2011.

U maju je GNC već odlučio zamijeniti Mangousha i precizirao kriterije izbora njegova zamjenika.

Mangousha često optužuju da brani teško naoružane grupe sastavljene od bivših pobunjenika koji su se borili protiv režima diktatora Muammara Gaddafija 2011.

(AJ Balkans)

Share This Article