Karzai naredio oslobađanje zatvorenika koje drže britanske snage

sanel
By sanel

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai naredio je oslobađanje i transfer zatvorenika koje drže britanske snage na nemirnom jugu države, kazavši da njihovo zatvaranje predstavlja kršenje suvereniteta Afganistana. Britanska vlada je kritikovana ovog mjeseca kada je u javnost procurila informacija da je više od 90 osumnjičenih pobunjenika pritvoreno, a da protiv njih nije podignuta optužnica u glavnoj britanskoj bazi na jugu Afganistana, prenio je AFP.

Britanskim snagama je dozvoljeno da osumnjičene drže u pritvoru u Afganistanu do 96 sati, ali se mogu zadržati i duže ako su u pitanju “vanredne okolnosti” kao što je pribavljanje ključnih obavještajnih podataka.

– Bilo kakvo daljnje zadržavanje ovih zatvorenika od britanskih snaga predstavlja kršenje afganistanskog suvereniteta i zakona države – rekao je u nedjelju Karazijev glasnogovornik Ajmal Fajzi.

Dodao je da je postavljen rok 22. juna za transfer zatvorenika i da je britanska ambasada u Kabulu informirana.

Velika Britanija je saopćila u četvrtak da će započeti proces transfera zatvorenika nakon što je obustavila proces u novembru zbog tvrdnji da se zatvorenici zlostavljaju u afganistanskim zatvorima.

(Fena)

 
Share This Article