UNHCR: Do sada iz Arakana protjerano 140 hiljada osoba

sanel
By sanel

Adrian Edwards, glasnogovornik ureda UN-ovog visokog povjerenika za izbjeglice kazao da je od početka nasilja u regiji Arakan u Myanmaru do danas sa svojih ognjišta protjerano oko 140 hiljada osoba.

Edvards je podsjetio da nasilje protiv muslimana u Arakanu traje godinu dana i istakao da veliki broj tih ljud živi u nehumanim uslovima.
 
“Oko 13 hiljada njih sada živi u mjestu Sitwe blizu Arakana i oko 3 hiljade u gradu Maungdaw. Pokušavamo im pomoći, ali većina njih nema ni potrebne uvjete za život”, kazao je Edwards.
 
Dodao je da je UNHCR jedna od rijetkih organizacija u Mynamaru koja na razičite načine pokušava pružiti pomoć ugroženom muslimanskom stanovništvu u toj zemlji.
 
“Do sada smo pružili pomoć i podršku za oko 75 hiljada muslimana Mynamara. Ali humanitarnim radnicima se prijeti na svakom koraku. Djeca muslimana Mynamara već godinu dana ne pohađaju nastavu”, rekao je Edwards.
 
Napomenuo je da je do sada 27 hiljada muslimana Arakana napustilo zemlju preko Benglaskog zaljeva, dok su mnogi i stradali na tom putu.
 
Dodao je da vlasti Mynamara trebaju poduzeti potrebne mjere kako bi se odredio status tih građana, ali i osnažio ekonomski napredak područja Arakana.

(AA)

Share This Article