Kairo: Protesti u znak podrške Palestincima

sanel
By sanel

U glavnom gradu Egipta Kairu na hiljade građana Egipta održali su protesnu šetnju u znak podrške Palestincima. Okupljena skupina je održala masovne proteste na Međunarodnom stadionu u Kairu, kako bi protestovali osvajanje Jerusalema od strane Izraela 1967. godine.

Okupljeni građani su, isto tako, uzvikivali slogane i nosili transparente protiv režima Izraela sa natpisima “Krećemo iz Egipta, vidimo se u Jerusalemu” i “Jerusalem nam je u srcu”.
 
Generalni sekretar Visokog islamskog vijeća Egipta Salah Sultan kazao je da svi muslimani svijeta moraju zaštititi palestinski narod.
 
“Muslimanski lideri u svijetu imaju obavezu i zadaću da zaštite muslimane u Jerusalemu i Damasku”, kazao je Sultan.
 
Svake godine se organizuju aktivnosti diljem svijeta povodom osvajanja palestinskih teritorija od strane Izraela 1967. godine.
 
Međunarodna organizacija za Jerusalem 7. juni obilježava kao 46. godišnjicu osvajanja Jerusalema dok je ove godine pokrenula međunarodnu kampanju pod nazivom “Globani protest za Jerusalem”.
 
U okviru navedenih protesta, na oko 200 mjesta u svijetu održavaju se mitinzi protiv aktivnosti “jevrejizacije” Jerusalema.

(AA)

Share This Article