Davutoglu kritikovao izjave američkih zvaničnika o protestima u Turskoj

sanel
By sanel

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu kontaktirao je američkog državnog sekretara Johna Kerryja kako bi reagovao na izjave koje dolaze iz SAD-a u vezi sa protestima u Turskoj, prenio je novinar agencije Anadolija.

Davutoglu je kazao Kerryju da “Turska nije demokratija drugog reda”.

Prema diplomatskim izvorima agencije Anadolija, Davutoglu je svog američkog kolegu informisao o stvarnoj prirodi događaja na protestima u Turskoj, te istakao kako se u ovoj zemlji trenutno održavaju protesti slični onima u većini demokratskih zemalja, podsjetivši da je i tokom protesta “Occupy Wall Street” u SAD-u mnogo ljudi izgubilo život.

“Ovi protesti slični su onima u mnogim demokratskim državama i ovo je jedan od ispita za demokratski sistem”, rekao je Davutoglu podsjećajući kako su se demonstracije slične onima na Taksimu u Istanbulu dešavale i u mnogim glavnim gradovima evropskih zemalja.

Davutoglu je podcrtao da svako u Turskoj ima pravo na izlazak na demonstracije i da svako ko želi može to pravo iskoristiti. Ukazao je i na prisustnost ekstremističkih organizacija među onima koji se bore za zaštitu okoliša na ovim protestima, navodeći da oni žele iskoristiti demonstracije za svoje ciljeve. Davutoglu je podsjetio Kerrya da je premijer Turske Recep Tayyip Erdogan naglasio razliku između ekstremista i ostalih demonstranata.

“Postoje demokratski protesti i mi to svakako poštujemo”, rekao je Davutoglu, a prenose diplomatski izvori.

Šef turske diplomatije ocijenio je da se u izjavama američkih zvaničnika događaji u Turskoj posmatraju kao “vanredni”, dok se u drugim demokratskim zemljama slični događaji posmatraju kao “uobičajeni”.

(AA)

Share This Article