Poljak vršio nuždu uz minaret džamije u Mostaru!

sanel
By sanel

Uopće ne vodeći računa o tome gdje se nalazi, poljski turista je 26. maja u 15.16. sati izvršio nuždu uz minaret Koski Mehmed-pašine džamije u Mostaru! Kako navodi portal Moinfo, Poljak je u Mostaru boravio nakon posjete Međugorju, u sastavu grupe turista iz Poljske.

S obzirom na činjenicu da se samo dvadesetak metara dalje nalazi javni wc unutar Koski Mehmet pašine džamije, i da je u krugu džamije jasno oglašen, naznačen i obilježen prostor tog javnog wc-a, nema sumnje da se radi o namjeri skrnavljenja tog vjerskog objekta.

Ta je gesta duboko “povrijedila osjećanja svih muslimana, ali i svih vjernika bez obzira na njihova religijska opredjeljenja”, kažu u Medžlisu Islamske zajednice Mostar.

Ovaj “brutalni, nekulturni, necivilizacijski čin pokrenuo je ozbiljno pitanje odnosa nekih ljudi prema onome što je zajedničko ukupno civilizacijsko naslijeđe i kulturna vrijednost. Najiskrenije se nadamo da će poljska kulturna javnost makar uputiti izvinjenje povodom ovog uvredljivog čina”, navodi se u saopštenju.

Protiv bezobraznog Poljaka Mostarska novinska agencija za društvene mreže, uz podršku portala Moinfo, podnijela je prijavu, a kopija prijave će se dostaviti i ambasadi Poljske. Osim toga, plakati sa fotografijama sramotnog čina bit će postavljeni u Starom gradu i na više punktova u Mostaru.

(Vakat.ba)

Share This Article