“Izrael podržava rješenje po principu dvije države”

sanel
By sanel

Izraelski ministar za obavještajne službe, međunarodne odnose i strateška pitanja, Yuval Steinitz, izjavio je u utorak da izraelska vlada podržava rješenje izraelsko – palestinskog sukoba po principu dvije države, javila je internetska stranica novina Times of Israel.

– Vladina pozicija je veoma jasna i ja je podržavam. Mi podržavamo riješenje po principu dvije države za dva naroda – izjavio je izraelski ministar.

Steinitz je kazao da je Izrael spreman da učini “bolne ustupke pod dva uvjeta – da bude mira i siugurnosti”.
 
Izraelski ministar je priznao da u vladi postoje neki glasovi koji se protive takvom rješenju, ali je kazao da ti glasovi “nisu tako bitni”.

– To je pozicija vlade, a posebno pozicija premijera – dodao je.

U četvrtak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju, uoči njihovog sastanka u Jerusalemu, da Izrael nastoji ponovo pokrenuti mirovne pregovore s Palestincima.

U nedjelju je izraelski predsjednik Shimon Peres, koji je govorio na ekonomskom forumu u Jordanu, izjavio da je mir “zajednička želja i jasna opcija” za izraelski narod i dodao je da će budući mirovni sporazum biti zasnovan na rješenju po principu dvije države.

(Fena)

Share This Article