S. Arabija: Vrijednost građevinskih projekata premašila 13 milijardi dolara

sanel
By sanel

Nacionalna privredna banka Saudijske Arabije objavila je izvještaj o Indeksu tendera za građevinske poslove u prvom tromjesečju, u kojem su navedeni podaci o tenderima koji su realizovani u prva tri mjeseca ove godine.

Prema tom izvještaju, projekti iz oblasti fizičke infrastrukture dostigli su preko 3,1 milijardu dolara, a u projekte socijalne infrastrukture, kao što su zdravstvo, stambene jedinice i obrazovanje, uloženo je 7,5 milijardi dolara.

U istom periodu, za projekte u oblasti nafte, plina, petrohemije i industrije izdvojene su dvije milijarde dolara.

Stručnjaci su izjavili kako očekuju nastavak snažnog rasta u građevinskom sektoru, te da će Kraljevina Saudijska Arabija do kraja ove godine početi realizaciju megaprojekata.

Prema izvještaju, najveći udio u tenderima iz oblasti građevinarstva dobila su područja Rijada (44 posto) i Meke (27 posto).

U izvještaju stoji napomena da su u stambenom i zdravstvenom sektoru u Rijadu i projektima u vezi izgradnje stambenih jedinica i autoputa na području Meke poduzeti ogromni koraci. Dok Istočna pokrajina u tenderima sudjeluje sa 17 posto, veći dio projekata na području Medine odnosi se na sektor obrazovanja.

U izvještaju su navedeni podaci i o troškovima saudijskih porodica tokom putovanja u inostranstvo proteklog ljeta, koji su, kako je navedeno, iznosili 1,87 milijardi dolara.

Novinska agencija Arab News je prenijala izjavu ekonomskog analitičara sa Imam Muahmmed Bin Suud Univerziteta, dr. Zejda Ramanija, da su porodice na troškove izvan zemlje potrošile za 28 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

El Ramani je izjavio kako 74 posto saudijskih porodica želi ljetne mjesece provesti u zemlji ili u inostranstvu. El Ramani je takođe kazao da su provedena istraživanja pokazala da Saudijci  40-60 posto svojih primanja troše na hranu, 10-20 posto na odjeću, zabavu, liječenje i turističke posjete, 5-10 posto na namještaj i eketroniku, dok 5-10 posto primanja izdavjaju na obrazovanje, stanovanje i štednju. U međuvremenu, napomenuto je da je inflacija uSaudijskoj Arabiji dostigla 9 posto, što je najveći nivo u posljednjih 25 godina.

Prema istraživanju, troškovi života saudijskih porodica sa srednjim primanjima zabilježile su rast, i to posebno u zadnja tri mjeseca u godini (šaban, ramazan i ševval). Saudijski zvaničnici smatraju da su uzrok povećane potrošnje sezona ljetnih odmora, Ramazan, Ramazanski bajram i početak školske godine.

(TRT)

Share This Article