Kerry: Milionske investicije za Palestinu

sanel
By sanel

Američki državni sekretar John Kerry kazao je da se očekuje da će ekonomski plan za obnovu palestinske ekonomije donijeti milionske investicije.

“Planiramo mobilizirati nekih četiri milijarde dolara investicija”, rekao je Kerry na zatvaranju Svjetskog ekonomskog foruma u Jordanu.

Kerry je rekao da eksperti rade na projektu  i dodao da, će, prema preliminarnim rezultatima njihovih analiza, plan “dramatično” oživjeti ekonomiju.

“Ovi eksperti vjeruju da ćemo za tri godine povećati palestinski bruto društveni proizvod (BDP) do 50 posto”, rekao je Kerry.

Nova radna mjesta i veće plate

“Prema najoptimističnijim prognozama, bit će dovoljno novih radnih mjesta kako bi se nezaposlenost smanjila za dvije trećine, na osam posto, te kako bi se prosječne plate povećale za 40 posto”.

Očekuje se da se plan bavi turizmom, izgradnjom, lakom proizvodnjom, poljoprivredom i komunikacijama. Kerry je rekao da palestinska poljoprivredna proizvodnja i turizam mogu da se utrostruče.

Tadođe moglo bi biti izgrađeno 100.000 novih domova. Kerry smatra da plan nudi veoma optimistčku viziju za regiju koja je pretrpjela decenije sukoba i u kome su izgledi za mir neizvjesni. Međutim, on je rekao: “Mi znamo da se [plan] može ostvariti”.

Rekao je, također, da plan podržavaju izraelski i palestinski lideri Benjamin Netanyahu i Mahmoud Abbas, ali da on neće zaživjeti ako ne bude napretka na obnovi mirovnog procesa.

Kerry je mirovnom izaslaniku Tonyju Blairu dao zadatak da osmisli ekonomski plan kako bi privukao investicije na Zapadnu Obalu i dao novu nadu tom području.

Blair je već sarađivao sa direktorom Coca-Cole Muhtarom Kentom na tom planu.

Blair “pravi ono za što vjerujem da je plan koji će iz temelja promijeniti” smjer buduće palestinske države, rekao je Kerry.

“To je plan za palestinsku ekonomiju koji je veći, hrabriji i ambiciozniji nego išta što je predloženo još od Osla”, kazao je američki šef diplomatije, govoreći o mirovnim pregovorima koji su se vodili u norveškoj prijestolnici 1993.

(AJ Balkans)

Share This Article