Muslimani Arakana mogu klanjatı dženaze samo ako daju mito!

sanel
By sanel

Uprkos porukama koje je predsjednik Mijanmara, Thein Sein uputio tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama, patnja Rohingya muslimana iz regije Arakan u Mijanmaru se nastavlja.
 
Prof. dr. Vakar Uddin, predsjednik Zajednice Arakan Rohingya muslimana nastanjenih u SAD, iznio je ličnu ocjenu posljednjih događanja u Arakanu i posjete predsjednika Mijanmara SAD-u.
 
Vakar Uddin je ustvrdio da kampanja koja se vodi u Mijanmaru protiv Rohingya muslimana nije prestala čak ni tokom posjete predsjednika Thein Seina SAD nije, te je rekao slijedeće:
 
 “Sve džamije u Arakanu još uvijek su zatvorene. Ne daje se čak ni dozvola za dženaza-namaz. Muslimani mogu klanjati dženaze za svoje mrtve u noćnim satima dajući mito mjesnim činovnicima i nadzornicima.”
 
Vakkar Uddin je naglasio da je osnovni problem Rohingya muslimana negiranje njihovog identiteta.
 
“Dok je predsjednik Thein Sein bio u Americi, snage sigurnosti u Mijanmaru prisiljavaju Rohingya muslimane da potpisuju dokumente u kojima se ističe da su oni ‘Bengalci’. Onim Rohingya muslimanima koji se protive da budu registrovani kao ‘Bengalci’ događaju se postupci kao istražna hapšenja, tortura i uništavanje imovine.”
 
Muslimani Arakana pridaju veliku važnost Obaminoj poruci koju je izrekao tokom posjete Thein Seina SAD-u, a koja  glasi: “Zaustavite ubijanja muslimana” i s velikom pažnjom očekuju prve rezultate ove poruke.

(TRT)

Share This Article