Obama ograničio napade bespilotnim letjelicama

sanel
By sanel

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je da Amerika neće voditi “rat protiv terorizma koji ne poznaje granice” i ograničio obim napada bespilotnim letjelicama u inostranstvu, sa napomenom da će borba protiv Al kaide jednog dana biti završena.

Obama je u govoru o bezbjednosnoj politici rekao da će preduzeti nove korake radi zatvaranja vojnog pritvornog centra Gvantanamo, na Kubi, koji je godinama meta kritika iz zemlje i svijeta.

“Teroristi i dalje ugrožavaju našu zemlju. Međutim, moramo priznati da se prijetnja promijenila i evoluirala u odnosu na onu koja nam je stigla 11. septembra 2001. godine”, rekao je američki predsjednik, prenio je Rojters.

On je dodao da će SAD ubuduće koristiti bespilotne letjelice za napade samo onda kada je prijetnja “stalna i neposredna”, što predstavlja ublažavanje dosadašnje politike.

Prema novim pravilima, koja je Obama već potpisao, napade bespilotnim letjelicama pokretaće i kontrolisati Ministarstvo odbrane, a ne Centralna obavještajna agencija /CIA/, što je sadašnja praksa.

Očekuje se da će Pentagon preuzeti ove operacije u Jemenu, ali ne i u Pakistanu, gdje će za sada CIA nastaviti rukovođenje ovim programom.

“Moramo definisati svoje napore izvan Avganistana ne kao globalni rat protiv terorizma bez granica, nego kao seriju upornih, ciljanih akcija protiv konkretnih mreža nasilnih ekstremista koji prijete Americi”, rekao je Obama.

Predsjednik SAD rekao je da će ukinuti moratorijum na slanje jemenskih zatvorenika kući i sarađivati sa Kongresom da bi bio prevaziđen zastoj u vezi sa zatvaranjem Gvantanama, u kojem pojedinci borave više od deset godina bez suđenja.

Grupe za ljudska prava uglavnom su pozitivno reagovale na konstataciju da Amerika ne može stalno biti “na ratnoj stazi”, ali neki aktivisti smatraju da ovo što je izložio Obama nije dovoljno.

“Naš sistematski napor da uništimo terorističke organizacije mora se nastaviti. Ali ovaj rat, kao i svi ratovi, mora i da se završi. To nas uči istorija. To je ono što zahtijeva naša demokratija”, rekao je Obama.

Republikanci su ocijenili da je predsjednik SAD popustio pred terorizmom.

(Srna)

Share This Article