Turski parlament ograničio prodaju alkohola

sanel
By sanel

Turski parlament je u petak donio zakon kojim se ograničava konzumacija i reklamiranje alkohola u ovoj većinski muslimanskoj zemlji. Zakon zabranjuje kompanijama koje prodaju alkoholna pića da sponzorišu događaje i ograničava mjesta na kojima se takva pića mogu konzumirati.

Ovim zakonom će se, također, zabraniti prodaja alkoholnih pića od 22 do šest sati.

Pristaše ove mjere,koju je uvela vladajuća Stranka za pravdu i razvoj (AKP), kažu da zakon želi zaštiti društvo, posebno djecu, od štetnih dejstava alkohola.

Međutim, kritičari to smatraju znakom polaganog ulaska konzervatizma u većinski muslimansku, ali strogo sekularnu Tursku, i tvrde da se zakon miješa u privatne živote ljudi.

Prema novom zakonu, TV serije, filmovi i muzički spotovi ne smiju prikazivati slike koje podstiču konzumaciju alkohola.

Također će biti uvedene strožije kazne za vožnju u pijanom stanju, javio je AFP.

Vozači koji imaju više od 0,05 posto alkohola u krvi bit će kažnjeni novčanom kaznom od 700 turskih lira (oko 300 eura), a također će im biti oduzeta vozačka dozvola  na šest mjeseci.

Pijani vozači koji imaju više od 0,1 posto alkohola u krvi moći će biti kažnjeni i s dvije godine zatvora.

Predsjednik Abdullah Gul prvo mora odobriti zakon prije nego što on stupi na snagu. Očekuje se da će ga ubrzo potpisati.

Vlada premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koja je na vlasti više od deset godina, često je kritikovana da ulaže napore u to da zemlja postane više konzervativna i pobožna.

Erdogan, pobožni musliman koji ne pije i ne puši, rekao je nedavno da je ayran, bezalkoholno osvježavajuće piće napravljeno od jogurta, “nacionalno piće” Turske.

Turska je strogo sekularna država, uprkos tome što je većinski muslimanska zemlja. Pod Erdoganovom vladavinom, pokrivene žene, kojima je zabranjen ulazak u javne institucije, mogu se češće vidjeti na ulicama gradova, a zabrane alkohola su rasprostranjenije.

(Fena)

Share This Article