Zatvorenika pustili da vjeruje da je uprljan menstrualnom krvlju kako se ne bi mogao moliti

sanel
By sanel

Jedna od metoda ispitivanja muslimanskih zatvorenika u američkom pritvoru na Kubi, amu, bile su i “seksualne tehnike”, ispričao je za RT bivši čuvar Terry Holdbrooks.

Takve degradirajuće metode koristile su se na nevinim ljudima. Holdbrooks je napisao i knjigu o zatvorenicima u Guantanamu u kojoj ističe da je ondje shvatio da se SAD “ne bori za ispravne ciljeve”.

“Mučenje i metode izvlačenja informacija koje smo koristili zasigurno su u meni pobudili veliku sumnju i pitanja je li to moja Amerika”, rekao je dodao kako mu se činilo da to nije bila “Amerika koju je odlučio braniti”.

Ispričao je kako je čuvarima rečeno da ne komuniciraju sa zatvorenicima, da ih ne tretiraju kao i ljude te da ni u kojem slučaju s njima ne razgovaraju. “Bio sam niže rangiran i upute koje sam dobio bile su jednostavne: ne komuniciraj, ne razgovaraj, oni nisu ljudi”, rekao je.

Prepričao je jedno “ispitivanje”: “Ispitivačica je skinula odjeću i zatvoreniku doslovno plesala u krilu, pokušavajući ga uzbuditi. Nakon toga ga je uvjerila da su mrlje na njegovoj odjeći od menstrualne krvi. Zatvorenika smo tada odveli natrag u ćeliju te mu je rečeno da se danima neće smjeti tuširati ni dobiti svježu vodu. Ideja je bila ne dopustiti mu da se očisti jer takav ne smije moliti, a ako ne može moliti, ne može prakticirati Islam. Ideja je bila duševno ga slomiti”, ispričao je.

Također su zatvorenike premještali iz jednoga dijela kampa u drugi svaka dva sata te im tako onemogućavali spavanje.

“Međutim, otkad sam došao, činilo mi se da se radi o nevinim ljudima. Preko 600 smo ih poslali doma, što znači da su zaista bili nevini. Zašto smo ispitivali nevine ljude? Čemu smo se nadali?”, upitao se te dodao da duboko žali zbog svojih postupaka kojih ga posljedice i danas proganjanju.

Jedno od najvećih predizbornih obećanja Baracka Obame bilo je ukidanje pritvora u Guantanamu gdje se, bez ikakvog sudskog naloga, osobe koje se sumnjiče za terorizam mogu beskonačn držati. Pritvor koji krši čitav niz međunarodnih pravila i deklaracija o ljudskim pravima osnovan je za vrijeme Georgea Busha, a otada su procurile brojne informacije i fotografije koje svjedoče u zastrašujućem postupanju sa zatvorenicima koji su se ondje mogli naći bez ikakve legalne optužbe.

(Index.hr)

Share This Article