Za 2, 1 milijarde dolara: SAD prodaje oružje Omanu

sanel
By sanel

Američki državni sekretar John Kerry sletio je u utorak u Oman kako bi potpisao ugovor vrijedan 2,1 milijardi dolara s firmom Raytheon Company koja proizvodi oružje.
 
Kerry također namjerava razgovarati sa omanskim vlastima o Siriji i Iranu, saopćili su američki zvaničnici.
 
Oman će poslati pismo namjere o kupovini sistema za vazdušnu odbranu s bazom na zemlji koji će pomoći u zaštiti protiv krstarećih raketa, bespilotnih letjelica i borbenih aviona, javio je Reuters.
 
Dio ugovora o kupovini je ranije objavljen u javnosti. U oktobru 2011. godine, američko ministarstvo odbrane obavijestilo je Kongres o prijedlogu za prodaju oklopnih vozila Avenger, raketa Stinger i naprednih raketa zrak-zrak srednjeg dometa Omanu koji je vrijedan 1,25 milijardi dolara.
 
Američki zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da će ugovor vrijedan 2,1 milijardu dolara uključiti ovo naoružanje, koje finansira američka vlada, kao i drugo oružje koje će Oman kupiti direktno od proizvođača oružja.
 
Zvaničnik je također rekao da se oko uslova prodaje i dalje pregovara, dodavši da nije poznato da li će Kerry prisustovati potpisivanju ugovora koje treba biti održano u utorak ili srijedu.
 
Glasnogovornik Raytheona Jonathan Kasle za sada nema komentara.
 
Raytheon je američka kompanija za proizvodnju oružja koja ostvaruje najveće prihode od inostrane prodaje.

 
(fena)

Share This Article