Šuplje lične karte, šuplji Bošnjaci

sanel
By sanel

Akcija kojom se povratnicima poništavaju rješenja o mjestu prebivališta, započeta uoči prošlih izbora, u Višegradu je ponovo intenzivirana. Prema riječima odbornika u SO Bilala Memiševića, posljednjih dana desetak povratnika ostalo je bez svojih ličnih karata koje su im bukvalno uništene u zgradi Policijske stanice Višegrad.

Memišević pojašnjava da je u pozadini ovakvih aktivnosti bojazan da Bošnjaka ne bude više od deset posto, najprije na biračkim spiskovima, a sada i na predstojećem popisu stanovništva.

– Različitim povodima i marifetlucima upućuju pozive ljudima da dođu, onda ih i legitimiraju, provjere ih u nekoj svojoj bazi i onda saopće da ne borave u Gostilji, Dubovu, Omeragićima, jer su oni svojim policijskim kanalima to isprovjeravali. Pozivaju se i na to jesu li prijavljeni u elektrodistribuciji. Novina je da istog momenta probuše ličnu kartu – pojašnjava Memišević.

Na ovaj način inicijative o masovnijem prijavljivanju u RS gube smisao, jer, tvrdi Memišević, „ne možemo mi naprijavljivati ljudi koliko su ovi kadri da ih odjave“.

Jedini rezultat tih inicijativa je punjenje budžeta RS, jer zamjena ličnih karata za sobom povlači i zamjenu vozačkih dozvola, pa će prijavljivanje 700 povratnika u Višegrad koštati skoro 70.000 KM.  

– Ovom režimu odgovaraju šuplje lične karte u Bošnjaka, ali i šuplji Bošnjaci koji ne smiju progovoriti o pravima Bošnjaka. Mora se naći mehanizam na nivou države da se zaustavi ovo što radi MUP RS. Šta smo postigli osim što smo napunili budžet RS?! Mi 1.000 prijavimo, a oni 1.200 odjave – kaže Memišević.

(avaz)

Share This Article