Erdogan bi mogao dobiti Nobelovu nagradu ako riješi kurdsko pitanje

sanel
By sanel

Posljednji broj magazina “Foreign Policy” donosi autorski tekst Johna Hannaha u kojem se navodi da bi premijer Turske Recep Tayyip Erdogan mogao dobiti Nobelovu nagradu za mir ako riješi kurdsko pitanje i uspostavi bolje odnose sa Kurdima.

“Ako bi započeti proces pomirenja u Turskoj bio uspješan, tada bi Erdogan osigurao kartu za predsjednika države, pa čak i Nobelovu nagradu za mir, ali i riješio boljku koja je dugo godina izazivala krvoproliće i rasipanje nacionalnog blaga u zemlji”, navodi se u tekstu.

Autor teksta tvrdi da bi Erdogan mogao postati jedan od najutjecajnijih lidera 21. vijeka u slučaju da proces pomirenja u Turskoj poluči željene rezultate.

“Erdogan je osnivač druge Republike Turske poslije Ataturka. A, do 2024. godine mogao bi ispisati svoje ime kao jednog od najutjecajnijih i revolucionarnih lidera, koji su obilježili 21. vijek”, kazuje se u tekstu.

Foreign Policy navedeni proces pomirenja naziva “historijskim momentom” koji bi u značajnoj mjeri mogao promijeniti političke i društvene odnose u toj zemlji.

“Turski premijer Recep Tayyip Erdogan započeo je proces pomirenja u zemlji u koji je uključen i lider terorističke organizacije PKK Abdullah Ocalan, dok takav korak predstavlja hrabru i nadasve rizičnu inicijativu u cilju rješavanja zastoja u zemlji”, piše ugledni američki magazin.

U tekstu se navodi da bi započeti proces rješavanja kurdskog pitanja mogao značiti veliku pobjedu za čitavu Tursku i njenog premijera, ali i veliki poraz i nastavak terorističkih aktivnosti u zemlji.

“Najnoviji pokušaj nije samo novo definisanje moderne nacionalne države Turske, nego je i radikalni potez koji će uveliko odrediti principe i pravac nacionalne sigurnosti u Turskoj, ali i samu budućnost te zemlje, čitavog regiona Bliskog istoka, ali i politiku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na tom području”, navodi “Foreign Policy”.

Međutim, na kraju, autor teksta piše kako bi neuspjeh navedenog procesa značio i dodatnu ranjivost Turske na terorističke aktivnosti radiklanih kurdskih pokreta.

“Ako premijer Erdogan ne uspije u svojoj namjeri, nasilje u Turskoj bi se moglo nastaviti, dok bi zemlja ostala ranjiva na etničke i sektaške sukobe u bližem regionu”, navodi Hannah u tekstu u magazinu “Foreign Policy”.

(Anadolija)

Share This Article