Sukob izraelske vojske i Palestinaca u Jerusalemu i na Zapadnoj obali

sanel
By sanel

U Jerusalemu i na Zapadnoj obali u srijedu su izbili sukobi dok su Palestinci obilježavali nakbu, katastrofu, kako oni nazivaju godišnjicu stvaranja Izraela.
 
Glasnogovornica izraelske vojske saopćila je da je gotovo 50 Palestinaca bacalo kamenice na kontrolnom punktu između Jurusalema i Ramale. Vojnici su ih ubrzo rastjerali.
   
Vojska je saopćila i da je gotovo 130 Palestinaca bacalo kamenice u Bituniji, nekoliko desetina njih u Kadumu i isto toliko u Hebronu.
    
U svim tim incidentima vojska je koristila metode za rastjerivanje demonstranata, kako je rečeno. Palestinska novinska agencija WAFA je javila da je nekoliko Palestinaca ranjeno, što izraelska armija nije potvrdila.
    
Sukobi su, prema toj agenciji, izbili i na glavnom ulazu u grad al Ram, sjeveroistočno od Jerusalema.
    
Palestinska novinska agencija Maan izvjestila je da su sukobi izbili na Brdu hrama, gdje se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, kada su izraelski desničarski aktivisti navodno pokušali da uđu na to sveto mjesto, na kome su se nekada nalazili jevrejski hramovi.
    
Palestinci na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze protestovali su u srijedu povodom 65 godina od nastanka Izraela, poslije čega je izbio rat, u kome ih je desetine hiljada pobjeglo ili istjerano iz svojih domova.
 
Hiljade demonstranata je marširalo u Ramali, na Zapadnoj obali, noseći zastave i velike simbolične ključeve, uzvikujući; “Pravo na povratak neće umrijeti!”
    
Nešto manji protesti održani su u pojasu Gaze.
    
Palestinci stvaranje Izraela zovu katastrofa, u nastojanju da opišu svoj poraz i raseljavanje u ratu koji Izrael naziva ratom za nezavisnost.
    
Sudbina palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka koji žive na palestinskim teritorijama i u susjednim arapskim zemljama jedno je od nejeksplozivnijih pitanja u sukobu dva naroda.
    
Danas preživjelih izbjeglica i njihovih potomaka ima nekoliko miliona, navodi AP.

(Fena)

Share This Article