Aman: Počeo Tursko-arapski simpozij o kulturnom naslijeđu

sanel
By sanel

Međunarodni tursko-arapski simpozij o zajedničkom kulturnom naslijeđu danas je počeo na Univerzitetu Jordan, u glavnom gradu ove zemlje – Amanu.

Učešće na ovom kulturno-naučnom skupu uzeli su i jordanski premijer Abdulah en-Nusur, turski ministar obrazovanja Nabi Avci, ambasador Republike Turske u Jordanu – Sedat Onal, direktor Instituta Yunus Emre – Hayati Develi i bivši ministar kulture Salah Cerrar.

Jordanski premijer en-Nusur je na otvorenju simpozija istakao da je turska kultura i civilizacija dijelom jordanskog kulturnog naslijeđa, te da je kralj Abdulah I prvi arapski lider koji je posjetio Tursku, što je dovoljan pokazatelj odnosa između dviju zemalja.

Turski ministar obrazovanja Nabi Avci je rekao da je Turska u stalnom nastojanju da dodatno razvije odnose sa Jordanom, a jedan od koraka na tom putu je i uvođenje turskog jezika u jordanskim školama.

Simpoziju koji će trajati do srijede prisustvuje veliki broj naučnika i zvaničnika iz Egipta, Tunisa, Alžira, Maroka, Palestine i Sirije.

Zvaničnu podršku simpoziju pružili su UNESCO, Unija arapskih univerziteta, kao i tursko Ministarstvo kulture i turizma. Cilj ovog skupa je predstaviti vrijednosti koje povezuju Tursku sa arapskim zemljama i razmjena kulturoloških, socioloških i historijskih tema između podijeljenog arapskog svijeta i Turske.

(TRT)

Share This Article