Više hiljada Bošnjaka čeka na obnovu porušenih kuća u RS-u

sanel
By sanel

Više hiljada Bošnjaka u Republici Srpskoj još traži neku vrstu donacije za obnovu svojih u ratu porušenih stambenih objekata, a mnogo više sredstava je potrebno za održivi povratak, ukazao je danas potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić.

Podsjetivši da su povratnici najugroženija populacija u BiH, upozorio je da nije tačno da je 90 posto njihovih problema u RS-u riješeno.

– Možda su u tom procentu riješena imovinskopravna pitanja, ali povrat imovine ne znači i vraćanje na stanje prije rata. Mnogima su porušene kuće i otuđena imovina, a kroz papire su dobili povrat imovine – rekao je Salkić u obraćanju u entitetskom parlamentu.

Kazao je i da je interes za povratak u RS još  “jak”, ali da je sredstava sve manje.

Da nema dovoljno budžetskih sredstava za rješavanje problema izbjeglih, raseljenih i povratnika rekli su i drugi poslanici u Skupštini RS-a tokom današnjeg razmatranja Izvještaja o realizaciji Programa rješavanja problema tih kategorija stanovništva za 2012.godinu , kojim je za ove namjene ukupno bilo predviđeno 8.523.550 KM.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš rekao je da je ovaj program realizovan u 31 općini RS-a i šest na prostoru Federacije BiH.

Za rješavanje problema interno raseljenih utrošeno je 1.425.410 KM, za povratak u RS dato je 4.184 540 KM, dok je za povratak u Federaciju BiH otišlo 565.000, te za finansiranje udruženja iz ove oblasti 82.000 KM.

Čordaš je rekao da je za zdravstveno osiguranje izbjeglica, raseljenih i povratnika utrošeno 275.000, a za plaćanje individualnog alternativnog smještaja 1.991.600 KM.

Poslanik SDA Senad Bratić ukazao je da je za planirane aktivnosti iz budžeta lani nije doznačeno 1,1 milion, što će uticati na izvršenje programa povratnika u RS i interno raseljenih osoba.

-Nadležno ministarstvo ne može ući u realizaciju ovih programa dok ne izmiri spomenute obaveze – kazao je Bratić.

Iz SNSD-a su ukazali na potrebu da se riješi pitanje izbjegličke problematike u Prijedoru, dok je Ostoja Dragutinović iz SDS-a rekao da su sredstva za rješavanje potreba ovih kategorija mala, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

On je naglasio da resorno ministarstvo mora tražiti da se u budžetu planiraju sredstva za realizaciju stambenog pitanja raseljnih i izbjeglih osoba koje su u stanju socijalnih potreba.

(vijesti.ba)

Share This Article