Afganistan: NATO napušta ključnu regiju

sanel
By sanel

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai i snage NATO-a postigli su sporazum o odlasku stranih trupa iz strateški ključne provincije Wardak u blizini glavnog grada Kabula, saopćile su snage koalicije, mada nije jasno da li će otići i američke specijalne snage.

Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva odbrane izjavio je novinarima u Kabulu da će te elitne američke trupe napustiti Wardak za nekoliko dana, uprkos ranijoj bojazni SAD-a da bi taj odlazak stvorio sigurnosni vakuum.

Međunarodne snage za podršku sigurnosti (ISAF) u Afganistanu, predvođene NATO organizacijom, saopćile su da će Afganistanske sigurnosne snage preuzeti od koalicionih snaga u Wardaku odgovornost za sigurnost, prenijela je agencija Tanjug.

Polazište za napad

Povlačenje američkih specijalnih snaga potaklo je strahovanje da bi talibani i pripadnici Hezb-i-Islami mogli da iskoriste Wardak, samo 40 minuta vožnje od Kabula, za odskočnu dasku za napade na afganistansku prijestolnicu.

Karzai je prošlog mjeseca naložio njihovo povlačenje, nakon što su ih lokalni stanovnici optužili za torture i ubistva civila, ali su američke specijalne snage negirale te navode.

Uprkos tome što je rok za njihovo povlačenje istekao prije više od nedjelju dana, američke specijalne snage, čiji je zadatak borba protiv talibana i dalje su prisutne u toj regiji, saopćili su afganistanski i američki zvaničnici.

Nastavak njihovog razmještanja razljutio je Karzaija, koji je sve kritičnije raspoložen prema svojim zapadnim saveznicima prisutnim u Afganistanu pred povlačenje većine stranih trupa do kraja iduće godine.

ISAF je saopćio da će dolazak afganistanskih sigurnosnih snaga “otkloniti potrebu za prisustvom ALP-a (Afganistanske lokalne policije) i koalicionih snaga” u okrugu Nerkh u provinciji Wardak, poznatom skrivalištu talibana.

ISAF je naglasio da će Vlada Afganistana odrediti rok za primopredaju nadležnosti, prenijela je agencija Reuters.

Zategnuti odnosi

Problem Wardaka, uz niz zapaljivih primjedbi Karzaija na račun američkih i drugih stranih trupa, još više je zategao ionako napregnute odnose između predsjednika i zapadnih saveznika.

Opozicioni političari ističu da je naredba Karzaija za izbacivanje američkih specijalnih snaga politički manevar čiji je cilj jačanje podrške njegovoj partiji pred predsjedničke izbore iduće godine.

U Wardaku vlada veliko nezadovoljstvo zbog daljeg prisustva američkih specijalnih snaga u toj provinciji, a blizu 1.000 lokalnih žitelja je u subotu došlo u Kabul zahtijevajući njihov odlazak.

Očekivalo se da će američke specijalne snage imati veliku ulogu u Afganistanu nakon što većina borbenih trupa NATO-a bude povučena iz te zemlje do kraja iduće godine.

Odluka Karzaija o njihovom izbacivanju komplicira pregovore između SAD-a i Afganistana o razmjerama američkih operacija u toj zemlji poslije njihovog povlačenja.

(AJ Balkans)

Share This Article