Palestinci protiv Obamine posjete

sanel
By sanel

Palestinska policija sukobila se u utorak navečer sa desetinama demonstranata koji su protestovali protiv predstojeće posjete američkog predsjednika Baracka Obame Zapadnoj obali.

Ona je spriječila da demonstranti stignu do glavnih kancelarija palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa u Ramali, ali ozbiljnih povreda nije bilo.

Palestinci su skeptični u odnosu na posjetu Obame koji će se u Jerusalemu sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a u četvrtak s Abbasom u Ramali.

Obnova pregovora

Američki zvaničnici namjerno nisu podgrijavali očekivanja, otvoreno najavivši da se neće težiti momentalnoj obnovi pregovora s Izraelom koji su u zastoju od septembra 2010. godine.

Pregovori su propali, jer je Izrael odbio zaustaviti izgradnju jevrejskih naselja na teritoriji na kojoj Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu.

Abbas je zahtijevao da naseljavanje te teritorije prestane kako bi se vratio pregovaračkom stolu, a izraelska strana je zagovarala pregovore bez postavljanja preduvjeta.

Jedan od demonstranata Huvaida Araf rekao je da je “narod razočaran, da Obama nije učinio ništa i da pomoć okupaciji Izraela nastavlja da teče“, prenosi Reuters.

Uoči posjete američkog predsjednika gomilaju se snage sigurnosti i u Jerusalemu i u Ramali.

Oko 5.000 policajaca vodiće računa u sigurnosti na ulicama Jerusalema, a na Zapadnoj obali će biti raspoređeno 3.000 palestinskih policajaca.

Tamo protesti inače jačaju posljednjih sedmica i devet Palestinaca je ubijeno od decembra u sukobma s izraelskim snagama.

Obama će u petak, prije odlaska u Jordan, obići Crkvu Hristovog rođenja u Betlehemu na Zapadnoj obali.

Malo Palestinaca očekuje da ova posjeta, prva otkako je Obama postao predsjednik 2009. godine, doprinese izmjeni njihovih stavova, jer on, kako kažu, nije vodio računa o njihovim ciljevima.

(AJB)

Share This Article