Guantanamo: Najmanje 21 zatvorenik stupio u štrajk glađu

sanel
By sanel

Štrajk glađu u zatvoru Gvantanamo se intenzivirao i sada je najmanje 21 zatvorenik stupio u štrajk glađu, rekao je u ponedjeljak američki vojni zvaničnik. Zvaničnik je takođe negirao izvještaje da postoji još rašireniji protest i da su njihovi životi u opasnosti, javio je AP.

Dodao je da nijedan zatvorenik nema zdravstvenih problema zbog štrajka, iako su dvojica primljena u zatvorsku bolnicu zbog dehidracije.

Posljednjih nekoliko sedmica, nakon što su se advokati vratili iz Gvantanama s izvještajima kako su njihovi klijenti oslabili zbog gladi i da su bijesni zbog spora s čuvarima, vojska je saopštila da se samo nekolicina zatvorenika pridržava štrajka glađu koji se sastoji od izostanka 9 uzastopnih obroka.

Ta brojka je porasla na 14 u petak, a tokom vikenda dodatnih 6 zatvorenika je stupilo u štrajk.

Ovo je najveći i najkontinuiraniji protest u zatvoru u Gvantanamu u posljednjih nekoliko sedmica, ali zvaničnik kaže da ne postoje dokazi koji mogu podržati izvještaje o štrajku u koji je uključeno više od 166 osoba.

“Zatvorenici sigurno imaju podršku jedni drugih. Ali, da postoji 166 štrajkača, rekao bih 166. Nemam razloga da namjerno objavljujem informacije da se radi o manjem broju zatvorenika koju štrajkuju glađu”, izjavio je zvaničnik.

Zatvorenik iz Jemena Jasein Esmail rekao je svom advokatu da je izgubio oko 15 kilograma nakon što je štrajkovao glađu 29 dana.

“Mnogi zatvorenici su očajni. Oni se osjećaju kao da žive u grobovima”, rekao je Esmail svojim advokatima.

Američka vojska ne želi objaviti identitete štrajkača glađu i ne žele da dpusti novinarima da razgovaraju sa zatvorenicima kako bi se izvještaji potvrdili.

(Fena)

Share This Article