Netanyahu: Hoće li SAD napasti Iran?

sanel
By sanel

Tokom predstojeće posjete američkog predsjednika Baraka Obame Izraelu, inače prve u tom svojstvu, dominiraće nekoliko tema: Iran, Sirija i Palestinci, najavljuju analitičari. Očekuje se da će posjeta biti i prilika da se pokušaju izgladiti odnosi s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, koji su tokom prvog Obaminog mandata bili napeti.

Obama će, kako je planirano, čak pet i po sati razgovarati s Netanijahuom prvog dana posjete, u srijedu 21. marta, a potom će s njim večerati.

Dvojica lidera sastaće se nakon nedavnih opštih izbora u Izraelu iz kojih je Netanijahu izašao oslabljen.

Na njima su se iznenađujće dobro plasirale partije centra koje traže mirno rješenje krize s Iranom i prevazilaženje zastoja u pregovorima s Palestincima. Obama odlazi na svoju prvu stranu turneju nakon što je drugi put izabran i ojačan izbornom pobjedom, a u momentu kada su odnosi Zapada s Iranom u kritičnom trenutku i kada je sirijski građanski rat prijetnja regionalnoj stabilnosti, navodi Rojters.

Spekuliše se da će Obama zapravo pokušati da popravi odnose s izraelskom javnošću prije svega, nastojeći da je uvjeri da je posvećen bezbjednosti Izraelaca i da vodi računa o njihovim interesima.

Što se tiče odnosa s Netanijahuom, Obama je već, po ocijeni izraelskih komentatora, pokušao da pokaže da nije zlopamtilo kada ga je u nedavnom intervjuu za izraelsku televiziju najmanje deset puta nazvao po nadimku „Bibi“. Netanijahu će, kako ističe dopisnik En-Bi-Sija (NBC) Martin Flečer postaviti Obami ključno pitanje već prvog dana posjete – Da li će u najgorom slučaju Amerika napasti Iran da spriječi tu zemlju u razvoju atomske bombe.

Obama bi sa svoje strane mogao da postavi isto tako ključno pitanje da li će Izrael obećati da neće napasti Iran bez američke dozvole.

Uoči Obamine posjete, predsjednik Izraela Šimon Peres naglasio je u Evropskom parlamentu u Strazburu da je Iran najveća prijetnja miru u svijetu. Netanijahu je u septembru u obraćanju Generalnoj skupštini UN pokazao crvenu liniju na crtežu bombe koja je predstavljala iranski nuklearni program.

Obama i Netanijahu obojica kažu da neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje.

Visoki američki i izraelski zvaničnici koji su pripremali posjetu navode, prema pisanju izraelske štampe, da su razlike između dvije zemlje u odnosu na Iran smanjene u posljednjih nekoliko dana.

List “Haarec“ piše da je Obama prošao kroz proces sazrijevanja u odnosu na mogućnost da diplomatski napori usmjereni na Iran mogu da propadnu i da će on možda morati da naredi udar protiv iranskih nuklearnih postrojenja.

Obama je u intervjuu za drugi kanal izraelske televizije upotrijebio termin crvena linija koji Netanijahu tako često koristi ali ju je stavio dalje nego Netanijahu. Američki predsjednik je jasno ponovio da vojna opcija postoji ali da je on ne preferira. Dakle neslaganje i dalje leži, po ocijeni izraelske strane, u rokovima. Netanijahu je postavio rok o donošenju takve odluke između aprila i jula a američki zvaničnici govore o kraju 2013. godine.

Međutim, u intervjuu za izraelsku televizuju Obama je, kako ističe “Haarec”, postavio još dalji rok, istakavši da je Iranu potrebno najmanje godina da proizvede nuklearno oružje, prenose Agencije.

“Američki časovnik je velik i spor, a izraelski mali i brz”, rekao je jedan izraelski zvaničnik.

Zaključak je da se dvojica lidera slažu o ozbiljnosti prijetnje ali se Izrael osjeća kao da je u većoj opasnosti i ima manje vojnih sposobnosti. Obamin izazov biće da ubijedi Netanijahua da ne blefira u odnosu na Iran, što u Netanijahuovoj trenutnoj političkoj poziciji možda neće biti toliko teško, navodi komentator “Haareca“.

(24sata.info)

Share This Article