100 zatvorenika u Guantanamu već petu sedmicu štrajkuju glađu

sanel
By sanel

Preko 100 zatvorenika u američkom zloglasnom zatvoru Guantanamo počelo je štrajk glađu prije pet sedmica, navodi RT. Postoji zabrinutost za njihovo zdravlje. Njihovi advokati tvrde kako im je do sada zdravlje već znatno narušeno.

“Zdravstveni stručnjaci nam govore kako nakon 45-og dana dolaze znatne zdravstvene posljedice. Gubitak sluha, potencijalno sljepilo, a moguća je i smrt ako se štrajk nastavi”, istaknula je Pardiss Kebriaei, advokat iz New Yorka koja zastupa zatvorenika iz Jemena, Ghaleba Al-Bihanima.

Informacije govore kako je štrajk započeo nakon što su zatvorski čuvari zatvorenicima oduzeli sve lične stvari, uključujući lična pisma, fotografije i pravna pisma. Štrajk glađu započeo je 6. februara, prenosi Advance.

Zvaničnici u zatvoru priznali su kako je štrajk glađu na snazi, no opovrgavaju kako je zdravlje zatvorenika ugroženo. Nadalje, tvrde kako svega devetorica zatvorenika štrajkuje glađu. Također opovrgavaju da su zatvorski zvaničnici oskvrnuli Kur’an.

U zatvoru Guantanamo, prema pojedinim informacijama, nalazi se 166 zatvorenika koji su uhapšeni u sklopu protuterorističkih operacija. Većina se u zatvoru već cijelo desetljeće nalazi bez optužnice. Barack Obama je obećao kako će zatvoriti zatvor Guantanamo još u svom prvom mandatu, no to nije učinio.

(Vakat.ba)

Share This Article