Egipat: Policija odgovorna za ubistva demonstranata 2011.

sanel
By sanel

Egipatska policija je odgovorna za skoro sva ubistva 900 demonstranata tokom revolucije u Egiptu 2011., zaključila je istražna komisija u toj zemlji.

Agencija AP imala je uvid u dijelove izvještaja u kojem se navodi da su policijski snajperisti s krovova zgrada na Trgu Tahrir pucali na demonstrante.

U izvještaju, najdetaljnijem dokumentu o ustanku do sada, navodi se da je takvu vrstu sile mogao odobriti samo šef sigurnosti Hosnija Mubaraka, uz znanje bivšeg egipatskog predsjednika, prenosi AP.

Izvještaj istražne komisije, koju je uspostavio novi predsjednik Muhamed Mursi, mogao bi imati velik utjecaj na ponovljeno suđenje Mubaraku, njegovom šefu sigurnosti, bivšem ministru unutrašnjih poslova Habibu al-Adliju, te šestorici vrhovnih policijskih komandanata. Mubarak i Al-Adli osuđeni su na kazne doživotnog zatvora u junu 2012., ali su kasnije usvojene njihove žalbe.

Izvještaj je procurio u javnost u vrijeme kada egipatsku policiju potresaju brojni problemi.

Neki dijelovi policije su u štrajku, dok vjerske grupe prijete da će osnovati “narodne komitete” kako bi popunile ono što smatraju sigurnosnim vakumom u vrijeme policijskog štrajka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u više navrata je odbacilo navode da je odgovorno za ubistva na Trgu Tahrir u Kairu i drugim gradovima tokom 18-dnevnog ustanka, koji je počeo 25. januara 2001., a završio se odlaskom Mubaraka.

(RSE)

Share This Article