Dunford: Izjave Karzaija opasnost za NATO

sanel
By sanel

Izjave afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija dovode američke snage u opasnost, rekao je komandant američkih i NATO snaga u Afganistanu.  

Upozorenje generala Josepha Dunforda dolazi nakon što je Karzai u obraćanju javnosti prošlog ponedjeljaka rekao da su talibani i predstavnici Sjedinjenih Američkih Država obnovili pregovore i da redovno razgovaraju u Kataru, iako to obje strane demantiraju.

Dunford je kazao da se izjave afganistanskog predsjednika smatraju antiameričkim komentarima.

„Karzaijevi komentari mogu biti katalizator za neke da napadnu naše snage. On je možda dao naredbe koje stavljaju naše snage u opasnost“, rekao je američki general.  

„[Oružane grupe] Također, posmatraju i tražit će način da iskoriste situaciju“, dodao je on.

Međutim, Karzaijev kabinet izdao je saopćenje kojim se objašnjavaju predsjednikove nedavne izjave.

‘Prijatelj i partner’

„Predsjednik je nazvao Sjedinjene Države prijateljem i strateškim partnerom Afganistana i rekao da su njegovi nedavni komentari izrečeni da poprave odnos, a ne da mu naštete“, navodi se u saopćenju.

„Predsjednik je kazao da su obje zemlje u kritičnoj fazi odnosa, te je stoga prirodno da se svaka strana pokušava zauzeti i fokusirati na svoje nacionalne interese“, dodaje se.

Karzai je 11. marta rekao: „Talibani su svaki dan u razgovorima sa SAD-om, a opet su u Kabulu i Khostu postavili bombe kako bi pokazali svoju snagu SAD-u.“

Umjesto da SAD-u pokaže svoju „snagu“, nedavni napadi u Afganistanu, za koje su odgovornost preuzeli talibani, jedino su bili „podrška“ kontinuiranom prisustvu stranih snaga u zemlji, koje se bazira na nesigurnosti stvorenoj napadima ove grupe, dodao je Karzai.

Talibani su suspendirali pregovore sa SAD-om prije godinu dana, optuživši drugu stranu za slanje nejasnih poruka o procesu pomirenja u Afganistanu.

“Čelnici talibana i Amerikanci uključili su se u redovne razgovore u zaljevskoj državi [Kataru]”, rekao je Karzai na skupu povodom Međunarodnog dana žena.

Talibanski i američki zvaničnici negirali su tvrdnje da su obnovili razgovore u Kataru.

„Ovo je jednostavno netačno“, rekao je o Karzaijevim komentarima jedan američki zvaničnik, koji nije htio biti imenovan.

(AJ Balkans)

Share This Article