Egipat: Novi protesti u Kairu

sanel
By sanel

Različiti politički pokreti, stranke, omladinska udruženja, penzionisani vojnici danas su u centru Kaira održali protest podrške egipatskoj vojsci od koje su zatražili da ne podlegne politici nego da utiče na politička dešavanja u ovoj arapskoj zemlji, javio je dopisnik agencije Anadolija.

„Narod je uz vojsku“, „Stojimo uz naše oružane snage“ i slični transparetni su istaknuti tokom protesta, a demonstranti su nosili vojničke kape i druge rekvizite koji simboliziraju vojsku.

Pozivavši egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija da odstupi sa vlasti, demonstranti su poručili da će, ako treba, organizirati i novu revoluciju kako bi otjerali aktuelnu vlast sa političke scene te zemlje.

Uzvikujući slogane podrške egipatskom novinaru Tevfiku Okashi, demonstranti su na dvije egipatske piramide u Kairu, postavili slike bivših predsjednika zemlje Džemala Abdunnasira i Envera Sedata, dok su na trećoj piramidi stavili transparent sa porukom „Čekamo“.

Pažnju javnosti privukla je i slika ministra odbrane Abdulfettaha Sisija, također postavljena na piramidama, a na kojoj je pisalo da bi on trebao postati novi lider Egipta.

(Anadolija)

Share This Article