Podjele oko rješenja krize u Siriji

sanel
By sanel

Globalni forum Alijanse civilizacija UN, koji je počeo u srijedu u Beču, pokazao je da u međunarodnoj zajednici postoje podjele kad je u pitanju rješavanje sukoba u Siriji.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić pozvao je na forumu da se hitno stane na kraj krvoproliću u toj zemlji, prenio je Tanjug.

Dok zemlje regije, poput Turske i Katara, podržavaju sirijske pobunjenike, evropske države žele rješenje putem dijaloga.

‘Poraz čovječanstva’

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan, u obraćanju skupu, pozvao je međunarodnu zajednicu na djelovanje, istaknuvši da bi zatvaranje očiju pred razvojem događaja bio poraz čovječanstva.
Na pomolu najgori scenarij

Sirijska humanitarna kriza izmiče kontroli i pogoršava se svakim danom, jer broj izbjeglica raste, a fondovi za pomoć ugroženima tek treba da se napune.

Najgori scenarij koji su dale Ujedinjene nacije, a to je više od milion izbjeglica koji su iz zemlje pobjegli od juna, mogao bi biti dostignut u roku od nekoliko sedmica, saopćila je britanska dobrotvorna organizacija Oxfam.

Iz Sirije dnevno izađe oko 5.000 izbjeglica u susjedne zemlje, među njima u Jordan, Liban i Tursku, što je porast od 36 posto u odnosu na decembar prošle godine, navedeno je u saopćenju Francisa Lacassea  koje prenio AP.

Ovog mjeseca, Jordan je zabilježio rekordan broj izbjeglica sa više od 50.000 pridošlih iz Sirije gdje su borbe intenzivirane na jugu zemlje.

U Jordanu se trenutno nalazi 418.529 izbjeglica iz Sirije a u Libanu 317.229. UN smatra da bi ovaj broj do kraja marta mogao da dostigne pola miliona izbjeglica.

UN je saopćio da se oko regije nalazi oko 925.000 raseljenih Sirijaca.

Erdogan je zatražio reformu UN zbog blokade u Vijeću sigurnosti UN, koja, kako je podvukao, jasno ukazuje na suštinski problem u najvišem tijelu svjetske organizacije.

Emir Katara Hamad bin Jassim Al Thani optužio je sirijski režim da vrši genocid, ocijenivši da vlast u Damasku nema legitimitet, i dodao da njegova zemlja podržava opozicionu koaliciju.

Političko rješenje

Na drugoj strani, šef španske diplomatije Jose Manuel Gariía-Margallo je kazao da je jedino rešenje političko i to putem pregovora pobunjenika i predstavnika vlasti.

Vojno rješenje, kako je kazao Margallo, ne dolazi u obzir.

Šef austrijske diplomatije Michael Spindelegger  je ponudio austrijsku pomoć u posredovanju u konfliktu u Siriji.

Na pitanje o mogućem održavaju konferencije sirijskog civilnog društva sa ciljem dogovora o budućem uređenju zemlje, on je pokazao interesiranje da se takav skup organizuje u Austriji, navodeći da još postoje problemi da se ujedini opozicija, kako bi dobila veću težinu za razgovore sa Vladom.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić je pozvao da se hitno stane u kraj krvoproliću u Siriji.

“Građanski rat u Siriji postao je najstrašnija humanitarna kriza našeg doba i nerazumno je da međunarodna zajednica nije stala ukraj krvoproliću”, rekao je on, ističući da se neprijateljstvima u Siriji odmah mora stati u kraj.

“Obustavljanje nasilja mora da bude naš glavni prioritet, koji treba da prati politički proces koji će Sirijcima omogućiti da slobodno odluče o daljem toku svojih života”, rekao je Jeremić.

U okviru foruma u Beču “Odgovornost, različitost i dijalog”, o temi slobode vjere, migracije i slobode štampe razgovara oko 1.200 učesnika, uključujući generalnog sekretara UN Ban Ki-moona, šefove diplomatija i predsjednike država i vlada.

Alijansa civilizacija je inicijativa generalnog sekretara UN-a, koja je uspostavljena 2005. godine, nastala kao reakcija na polarizaciju nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine i antiterorističkih akcija Washingtona.

(AJB)

Share This Article