Male šanse za postizanje mira u Siriji

sanel
By sanel

Naredne sedmice bi predstavnici sirijske opozicije i režima trebali u Moskvi razgovarati o mogućnostima za rješenje rata u Siriji. Ali ruski uticaj je ograničen, a prostora za dijalog gotovo da i nema.

Upozorenja iz Moskve vladi u Damasku su jasna. Nakon riječi trebaju uslijediti i djela, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. On je zatražio od režima Bašara el Asada da se odazove pozivima sirijske opozicije na razgovore. Lavrov je dvogodišnji rat u Siriji, koji je do sada rezultirao sa 70.000 ubijenih, nazvao najboljim putem za brisanje sa karte i uništenje jednog naroda. Nakon što je Moskva do sada odbacila sve rezolucije međunarodne zajednice o Siriji, sada se u cijelu priču uključio ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov, koji pokušava da posreduje u konfliktu. Naredne sedmice se u Moskvi očekuje dolazak Bašarovog ministra vanjskih poslova Valida al-Mualima i vođe sirijske opozicije Moasa al-Hatiba.

Ruska politička i moralna podrška sirijskom režimu

Generalni sekretar Arapske Lige Nabil al-Arabi zatražio je od Rusije da iskoristi svoj uticaj na vladu u Damasku u cilju postizanja mirovnog rješenja. “Rusi imaju izvjesnog uticaja na Bašara el Asada jer mu isporučuju oružje i drugu robu”, kaže Dimitrij Trenin, direktor moskovskog centra Fondacije Carnegie koja se bavi pitanjima međunarodnog mira. “Rusi daju i političku i moralnu podršku sirijskom režimu. Do sada oni Asadu nisu uskraćivali pomoć. Ukoliko Damask ne pokaže volju za razgovorima, Moskva bi mogla smanjiti pomoć Siriji i tako povećati pritisak na Damask a mogla bi i potpuno ukinuti podršku Asadovom režimu”, smatra Trenin.

Heiko Wimmen, ekspert za Siriju pri njemačkoj Fondaciji za nauku i politiku, smatra međutim da Moskva nije u stanju navesti sirijski režim na korake koje on ne želi ili za koje vjeruje da bi mogle predstavljati kraj njegovog postojanja: “To možete zaboraviti. Kada bi se Rusi tako postavili to bi dovelo do raskida odnosa sa Sirijom. Mislim da se to ne može očekivati.”

Razjedinjena sirijska opozicija

Pored toga Moskvi nedostaje i volja da stavi Asadov režim pod pritisak. Osim Asada ona u regionu više nema saveznika. Osim toga ruska mornarica koristi sirijsku sredozemnu luku Tartus. Pa ipak u Kremlju raste svijest da je situacija za Asadov režim sve teža. 19. februara Rusi su evakuirali svoje posljednje građane iz Sirije.

Istovremeno sirijska opozicija je potpuno razjedinjena i još uvijek se spori oko toga može li i treba li uopšte da pregovara sa Asadovim režimom.

(DW)

Share This Article