Sirijski muftija: Turska nam je pružila ruku nade

sanel
By sanel

Turska je pružila veliku pomoć i podršku sirijskom narodu “u momentima kada su ih svi drugi napustili i ostavili na cjedilu”, izjavio je za agenciju Anadolija glavni muftija grada Haseki u Siriji Ibrahim Naksibendi.

“Kada su svi okrenuli leđa sirijskom narodu, država Turska i turski narod nam je izašao u susret što je izazvalo velike simpatije i veliku ljubav među običnim narodom prema ovoj prijateljskoj i bratskoj zemlji”, kazao je Naksibendi.

Napominjući da se sirijski narod u Turskoj ne osjeća kao izbjeglice nego kao gosti koji su lijepo dočekani, on je istakao da “jedino Izrael može da zaustavi rat koji se vodi u Siriji”.

“Rat u Siriji će teško da prestane. Taj rat ne mogu okončati ni snage predsjednika Bashara al-Assada, ali ni pobunjeničke snage. Taj rat mogu zaustaviti samo Jevreji. Ali Jevreji ne žele da okončaju taj rat pa da pobijedi Assadova strana ili pobunjenici”, smatra Naksibendi.

On je dodao da Izrael želi da rat u Siriji uništi čitavu zemlju koja je nekada bila velika prijetnja samom Izraelu.

“Jevreji ne žele da gledaju naprednu i mirnu Siriju. Oni žele da Sirija postane uništena i porušena zemlja koja više neće predstavljati prijetnju i opasnost po Izrael. Zato samo oni mogu okončati ovaj rat. Ratu će jednom doći kraj ali tada će mnogi stradati i zemlja će ostati bez bogatih prirodnih resursa. Istrošit će se i Assad ali i pobunjenici i to je upravo ono što Izrael želi vidjeti”, rekao je Naksibendi.

Ispričao je da ima rođake koji su na strani Bashara al-Assada, ali i na strani pobunjenika.

“Međutim, mnogi su već ubijeni. Ali zahvaljujući Turskoj mi smo se ovdje spasili. Sirijski narod u našoj zemlji se nalazi u teškoj situaciji. Sirijski narod koji se nalazi u Turskoj je neopisivo zahvalan za svu pomoć koju nam pruža ova država”, kazao je glavni muftija grada Haseki u Siriji. 

(Anadolija)

Share This Article