Gul: Sirija se troši pred očima cijelog svijeta

sanel
By sanel

Predsjednik Turske Abdullah Gul, u obraćanju o temi “Islamski svijet: Novi izazovi i proširene mogućnosti” na 12. Samitu Konferencije islamske konferencije (OIC), koji je jučer počeo i danas je nastavljen u Kairu, poručio je da se situacija u Siriji pogoršava iz dana u dan.

“Sirija se troši pred očima cijelog svijeta. Ponovno uspostavljanje sigurnosti i stabilnosti u Siriji moguće je jedino kroz zaustavljanje nasilja sirijskog režima. U to ime, zahvaljujem se Nacionalnoj koaliciji Sirije koja se bori za prava sirijskog naroda. Ono što se treba uraditi jeste da se što prije zaustave sukobi i da se otvori put ka političkom procesu demokratizacije države”, kazao je predsjednik Gul.

On je izjavio da sukobi u Maliju i Mijanmaru također trebaju prestati.

“Put demokratizacije svakako nije lagan put. To je dug put na kojem je potrebno imati mnogo strpljenja, empatije i tolerancije. Moramo cijeniti ovu veliku promjenu koja je nastupila Arapskim buđenjem”, rekao je Gul.

“Naš projekat je pokazati da zaslužujemo poštovanje i da smo uticajni, ali to ćemo učiniti putem poštovanja i boreći se protiv nepismenosti i korupcije”, poručio je Gul.

Egipatski predsjednik Muhammed Mursi je kazao da će Turska biti domaćin sljedećeg samita OIC-a, koji će se održati 2016. godine.

Turski predsjednik Abdullah Gul, ovim povodom, zahvalio se svima koji su podržali ideju da se naredni samit održi u Turskoj.

(Anadolija)

Share This Article