Podjele među opozicijom

sanel
By sanel

Vođa sirijske opozicije, Muaz el-Hatib žestoko se bori da održi koaliciju nakon što je ponuda za pregovorima sa Assadovim režimom odbijena od velikog broja opozicionih grupa.

On se požalio prijateljima da članovi Sirijske nacionalne koalicije pokušavaju da potkopaju njegovo vodstvo. „Mislim da će se raspasti’, navodi izvor. „On je veoma uznemiren pokušajima da ga potkopaju”.

Nakon pregovora tokom ovog vikenda u Minhenu, Velid el-Buni, član izvršnog odbora koalicije, izjavio je da su razgovori neuspijeli.

„Bilo je neuspiješno. Iranci nisu spremni da poduzmu bilo šta što bi pomoglo cilju sirijske revolucije”, reko je Bunni za Reutrers.

Sirijsko Muslimansko bratstvo koje drži veoma značajan blok unutar Koalicije najviše se protivi Hatibovoj ponudi.

Zamijenik vođe Muslimanskog bratstva Seid Ali Bajanuni kaže da je pogrešno pregovarati sa zvaničnicima koji imaju krv na svojim rukama.

Hatib se suočava sa tri velika izazova,prvi i najvažniji jeste što Assadov režim još uvijek nije odgovorio na poziv na pregovore i što do sada nije ispunio ništa što je obećao u prošlim pregovorima. Sve prethodne izjave sugerišu da predsjednik Assad neće napustiti vlast, režim neće prestati sa svojim vojnim kampanjama protiv ‘terorista’, čime režim označava sve one koji se protive njegovoj vlasti sa ili bez oružja, stoga opozicija u njegovim očima i nema nakakav legitimitet. Izbori nisu doveli do nikakvih promijena, dogovor sa Arapskom ligom nije ništa promijenio kao i uspostavljeno primirje posredstvom UN-a.

Sljedeći problem je što će Rusija, Iran i Assadova vlada, vrlo vjerovatno, postaviti isuviše uslova za pregovore, ukoliko na prvom mjestu  sve strane budu voljne da pregovaraju.

Iran i Rusija održavaju Assadov režim u životu,njihova vojna i finansijska podrška su mu poput infuzije a oni također čuvaju Assadova leđa i u međunarodnoj zajednici, tako da ukoliko i oni budu uključeni pregovori neće nikud odvesti.

Hatibov posljednji izazov je unutar same opoziije. Muslimansko bratstvo se protivi pregovirima sa režimom. Pojedna vojna krila unutar opozicije su za pregovore ukoliko su mogući dok druga odbijaju. Medijsko navođenje da se sirijski sukob nalazi u zatišku je neistina, stvarnost je da su pojedine vođe naoružane opozicije shvatile da će ovaj sukob još dugo trajati. S druge strane uvjerenje da će opozicija pobjediti a Asad izgubiti je toliko veliko da veliki dio unutar opozicije želi nastaviti sa oružjem radije nego da pregovaraju sa režimom.

Onda je tu i mogućnost da svi koji se protive Assadu neće prihvatiti primirje,naročito Džebhat el-Nusra kao I druge islamističke grupe koje na ovaj sukob gledaju kao na džihad. Ove grupe inače pridodaju vrlo malo pažnje političkim sporazumima koje dogovaraju oni koji ne učestvuju direktno u borbama, gledajući po dosadašnjem toku sukoba.

Ukoliko Nacionalna koalicija sklopi dogovor sa Assadovim režimom I veći dio FSA se složi sa dogovorom i Assadov režim ispoštuje dogovor (ovdje dolazi najveće ako ) a pored svega toga Džebhat el Nusra nastavi sa napadima tada će biti narušeno bilo kakvo uspostavljeno primirje.

Pojedini su čak zabrinuti da li će ovi pregovori uzrokovati trajni raskol unutar već podijeljenje opozcije.

Za sada lopta se nalazi u Assadovim rukama, on odlučuje o daljoj ‘igri’.

(Islambosna.ba)

Share This Article