Kuvajt izdvaja 300 miliona dolara za stanovnike Sirije

sanel
By sanel

U glavnom gradu Kuvajta počela međunarodna donatorska konferencija za stanovnike Sirije.

Kuvajtski emir šejh Sabah al-Ahmad al-Sabah izjavio je da će Kuvajt za stanovnike Sirije pogođene krizom u njihovoj zemlji pružiti financijsku pomoć u vrijednosti od 300 miliona dolara.
U glavnom gradu Kuvajtu je, na incijativu Ujedinjenih naroda (UN) počela međunarodna donatorska konferencija za pomoć stanovništvu Sirije pogođenom ratnim dešavanjima.

Donatorsku konferenciju otvorio je kuvajtski emir, koji je zahvalio Ujedinjenim narodima i generalnom sekretaru Ban Ki-moonu za uloženi trud u organiziranju konferencije, te podsjetio na pogoršanje sirijske krize i njenu prijetnju sigurnosti cijelog regiona.

Naglasivši da je do sada u Siriji poginulo više od 60 hiljada ljudi, veliki broj Sirijaca napustio svoje domove i više od 600 hiljada njih našlo utočište u drugim zemljama, Al-Sabah je ovom prilikom pohvalio Tursku, Jordan, Liban i Irak za sve napore koje su pokazali kako bi pomogli sirijskim izbjeglicama.

“Ova katastrofa je velika i to zahtijeva da međunarodna zajednica učini više. Svi moramo pružiti podršku kako bi zadovoljili osnovne potrebe naše braće unutar i izvan Sirije”, rekao je Al-Sabah. On je dodao da je zadatak Vijeća sigurnosti UN-a održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, kao i da je krajnje vrijeme da se za ovaj problem pronađe neko rješenje.
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je zahvalio je Kuvajtu za podršku u organiziranju donatorske konferencije.

“Vlade, pojedinci, nevladine organizacije, privatni sektor, svi imaju zadatak da daju doprinos okončanju krize u Siriji. Moramo učiniti više, i moramo to učiniti odmah”, rekao je Ban Ki-moon i pozvao sirijski režm da u ime čovječanstva obustavi nasilje.

(AA)

Share This Article