Sukobi u Damasku, 10 ubijeno na sjeveroistoku Sirije

sanel
By sanel

Deset pobunjenika ubijeno je u sukobima sa snagama sirijskog režima u Hasakehu, sjeveroistočnom gradu u kojem Kurdi čine većinu, dok u Damasku danas bjesne sukobi, saopštila je Sirijska opservatorija za ljuska prava.

Do sukoba u Hasakehu došlo je kasno sinoć, saopštila je Opservatorija, bez više detalja, prenio je AFP.

Hasakeh je glavni grad istoimene provincije u kojem se sukobljava čitav niz protivničkih snaga, uključujući pobunjenike i vojsku, kurdske narodne odbore i pro-islamske pobunjenike na granici sa Turskom, kao i kurdsku narodnu vojsku i režimske snage.

Kurdi u Siriji su podijeljeni kad je riječ o pobuni protiv predsednika Bašara al-Asada. Neki podržavaju režim, dok drugi podržavaju pobunu, a treći teže da ostanu neutralni.

U međuvremenu, jutros su izbile borbe između sirijskih trupa i pobunjenika u četvrti Kadam sirijske prijestonice, a vojska je bombardovala pobunjeničke položaje u toj oblasti, navodi Opservatorija.

Sukobi su izbili pošto je vojska noćas granatirala Kadam i susjedni kvart Asali.

I u gradovima jugozapadno od prijestonice, u blizini strateške vazdušne vojne baze Mazeh, došlo je do sukoba pošto su trupe bombardovale pobunjeničke položaje, kao i sjeveroistočno od Damaska i u južnoj pokrajini Dara, centralnim pokrajinama Hami i Homsu i istočnoj pokrajini Deir Ezor.

Od početka pobune protiv predsednika Bašara Al Asada u martu 2011. godine, u Siriji je poginulo više od 60.000 ljudi.

(Tanjug)

Share This Article