Davutoglu: Legitimitet Assada ne brane ni njegovi saveznici

sanel
By sanel

Legitimitet režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada više ne podržavaju ni zemlje koje tokom dvogodišnje krize u toj zemlji stoje uz aktuelnu upravu, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, gostujući na redovnom uredničkom kolegiju agencije Anadolija.

,,Jedino otvoreno pitanje u vezi sa Sirijom je ono u vezi sa razvojem nakon odlaska Assada, a sve ostalo, uključujući i odlazak aktuelne vlasti, nije upitno”, kazao je Ahmet Davutoglu.

Rješenje sirijske krize bit će postignuto nakon odlaska aktuelnog predsjednika Bashara al-Assada sa vlasti, budući da legitimitet tog režima negira ili ne potvrđuje čitava međunarodna zajednica uključujući i zemlje koje su podržavale njegov ostanak na čelu te države, rekao je Davutoglu.

,,Turska je jedna onih zemalja koje se najviše zalažu za prestanak nasilja u Siriji, na način da se uvjere sve strane da povedu zemlju kroz reformski proces u skladu sa legitimnom voljom naroda”, poručio je Davutoglu.

Ukazujući na napore posredstvom Arapske lige i Organizacije islamske konferencije (OIC), Davutoglu je naglasio kako sirijski režim nastavlja sa nasiljem koje je započelo raspoređivanjem snajperista na ulice, a nastavljeno tenkovskim i avionskim napadima.

,,Gotovo čitava međunarodna zajednica se slaže kako bi Assad trebao da napusti vlast. Niko ne govori da Bashar al-Assad treba da ostane na vlasti i niko ne potvrđujenjegov legitimitet, čak ni oni koji ga otvoreno podržavaju”, ponovio je šef turske diplomatije.

Podsjećajući kako je 60 hiljada ljudi ubijeno, a oko dva miliona raseljeno u dvogodišnjim vojnim operacijama u Siriji, Davutoglu je upozorio da sirijski narod neće pristati na tranzicijski proces koji bi eventualno vodio Assad ili njemu bliska uprava.

Pojašnjavajući stavove nekih od zemalja u vezi sa tranzicijskim porcesom u Siriji, Davutoglu je kazao da je prilikom posjete Istanbulu ruski predsjednik Vladimir Putin zagovarao ideju tranzicijskog procesa u kojemu bi sudjelovao i Bashar al-Assad, ali da je Turska protiv takvog rješenja.

,,Rusija, Kina i Iran podržavaju drugačiji način tranzicijskog procesa u Siriji, ali sudbinu te zemlje neće odrediti sile koje razgovaraju o Siriji nego samo sirijski narod”, rekao je on.

,,Sirijski narod se već dvije godine bori protiv organizirane vojne mašinerije i opstaje u toj borbi što je pokazatelj volje naroda za promjenama, a mi pozdravljamonapore u cilju ispunjavanja uslova naroda”, naglasio je Davutoglu, naglašavajući potrebu i da OIC bude aktivnija u vezi sa Sirijom, ,,pa makar to podrazumijevalo i strukturalnu reformu te organizacije”.

Osvrćući se na kritike da Turska podržava opoziciju u Siriji, Davutoglu je kazao njegova zemlja ima jasne stavove koje provodi u djela na polju međunarodnih relacija i da je jedino rješenje da bi se izbjegle kritike ,,biti pasivan i ne činiti ništa”.

Cilj njegove zemlje je, kako je rekao, razdvojiti nasilnike od potlačenih, jer će sirijsko pitanje kroz dvije decenije biti psotavljeno na čvrste historijske temelje, a neutralna i pasivna politika Turske u ovom slučaju ne bi pristajala toj zemlji.

Podsjećajući na slične revolucije u Libiji i Iraku, Davutoglu je rekao kako je ,,sirijsko pitanje mmnogo teže od prethodnih”.

,,Kada se situacija u Siriji normalizira svi će se prisjećati pomoći i onih koji su pomagali Sirijcima. Svi strani gosti koji dođu u Tursku i vide 150 hiljada
izbjeglica koje se nalaze u našim kampovima a koje smo doslovce primili u svoju kuću smatrajući njihovu sudbinu vlastitom sudbinom, jer su ugroženi”, rekao je Davutoglu podsjećajući da su mu predstavnici sirjjskog naroda govorili kako je “malo čitavo stoljeće da zahvaljuju Turskoj”.

,,Ali mi smo odgovorili da ne očekujemo nikakve zahvale nego samo slobodu i sigurnost sirijskog narodea jer tamo je oko dva miliona raseljenih, a pomoći ugroženima je moralna i ljudska dužnost”, dodao je on.

Davutoglu je izraazio zabrinutost i u vezi sa posljednjim dešavanjima u Iraku i Pakistanu.

,,Povjerenje vladi Malikija je uzdrmano i to ne treba gledati kao etnički ili mezhepski sukob. Tamo su akteulni i povremeni oružani sukobi, ali je najbitnije da se svi
zahtjevi razmatraju na miran način. Maliki treba da odustane od politike podjela i da se okrene politici pomirenja i stabilnosti, jer i Turska podržava stabilnost i teritorijalni integritet Iraka”, poručio je Davutoglu.

,,Cijelom svijetu je poznato koliko su Turska i Pakistan bliske zemlje, a ono što se u posljednjoj sedmici dešava u Pakistanu pratimo sa posebnom pažnjom. Želimo da se tamošnja situacija u što skorije vrijeme i na što mirniji način riješi”, dodao je on podsjećaju da su informacije koje govore da je pakistanski premijer razriješen dužnosti zbog korupcijske afere u koju je umiješana jedna turska kompanija netačne.

-Izrael da uputi izvinjenje-

Davutoglu je odgovarajući na pitanje dopisnika agencije Anadolija iz Jerusalema, rekao kako će odnosi Turske i Izraela biti popravljeni kada izraelki zvaničnici ispune uslove koje im je njegova zemlja zadala.

,,Poznati su uslovi koje je Turska poslala Izraelu nakon napada na humanitarni brod Mavi Marmara i naš je stav u potpunosti jasan. Naš stav nije i neće biti promijenjen, jer svaka zemlja mora biti spremna da snosi posljedice za svoje postupke”, naglasio je Davutoglu.

,,Očekujemo jasno izvinjenje i dok to ne bude ostvareno nećemo popraviti relacije sa Izraelom”, poručio je šef turske diplomatije.

On je napomenuo da put do trajnog mira na Bliskom istoku prolazi kroz rješenje palestinskog pitanja.

(Anadolija)

Share This Article