Sirijski pobunjenici pogodili dvije letjelice

sanel
By sanel
Sukobi u Siriji nastavljeni su i u utorak, kada su pobunjenici oborili jedan vojni helikopter i pogodili teretni avion, ali je propao njihov napad na jedan strateški vojni kamp, javila je jedna nevladina organizacija.

Zaraćene strane koje pokušavaju da osvoje teren u ovom sukobu koji će 15. januara ući u 23. mjesec, ostaju odlučne da se bore do kraja u odsustvu političkog rješenja prihvatljivog za pobunjenike i režim Bashara al-Assada.

Prema provizornom bilansu Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH), 37 osoba je poginulo u utorak širom zemlje -18 civila, 13 pobunjenika i šest vojnika.

U pokrajini Idleb pobunjenici su srušili helikopter na putu do vojnog aerodroma Taftanaz, kojeg drže opkoljenog pobunjenici koji ga žele zauzeti, precizirala je nevladina organizacija, koja se oslanja na široku mrežu aktivista i ljekara.

U istoj pokrajini, vojska je odbila pobunjenički napad na selo Mastuma, tačku okupljanja tenkova i redovnih trupa, sedam kilometara od Idleba, glavnog grada istoimene pokrajine gdje pobunjenici drže veliki dio, dodala je ona.

“Nakon oštrih borbi u selu, pobunjenici su se povukli iz Mastuma, transformiranog u strateški vojni kamp”, precizirao je Rami Abdel Rahman, šef OSDH-a.

Prema jednom vojnom izvoru, vojska i “narodni odbori”, civilni pomoćnici vojske, kontroliraju Mastum u kojem je u borbama ubijeno 20 pobunjenika.

Na istoku je teretni avion koji je prevozio municiju, prema riječima aktivista, pogođen prilikom spuštanja dok se oštre borbe vode na tlu u blizini vojnog aerodroma u Deir Ezzoru, dodala je nevladina organizacija. Avijacija je ključna prednost režima u ovom sukobu.

U istoj regiji, Fronta el-Nosra su pogubili tri vojnika, saopćio je OSDH, uz video podršku.

U pokrajini Homs, šest vojnika je ubijeno u napadima pobunjenika, dodao je OSDH.

Predgrađe Damaska bilo je opet pod bombama, a pojačanje i dalje stiže u Daraju, naseljeno mjesto jugozapadno od glavnog grada koje vojska pokušava da preuzme već sedmicama, navodi OSDH.

U palestinskom izbjegličkom kampu Jarmuk, južno od Damaska, ubijene su granatama četiri osobe, a petu je pogodio snajperist, dodao je isti izvor. Palestinske frakcije odane sirijskom režimu pozvale su naoružane muškarce da se povuku iz kampa i omoguće povratak porodicama koje su pobjegle.

U kontekstu ovih sukoba, sirijski ministar informisanja Omran el-Zohbi je pozvao “sve opozicijske snage” koje pristupe principima nemiješanja i nacionalnog suvereniteta da učestvuju u nacionalnom dijalogu koji je predložio Assad u cilju rješavanja krize.

Ovaj poziv isključuje automatski opoziciju u egzilu, koju je zapad priznao za legitimnog predstavnika sirijskog naroda i koji traže odlazak Assada.

Assad je u nedjelju predložio plan izlaska iz krize, po kojem on ostaje na vlasti, ali opozicija i zapad su ga odbacili.

Sirija je ušla u građanski rat nakon što se narodna pobuna, koju guši režim, militarizirala. Više od 60.000 osoba je poginulo u borbama od marta 2011. godine, prema podacima UN-a.

(FENA)
Share This Article