Iranski režim podržava terorizam i ubijanje nedužnih muslimana

sanel
By sanel

Piše: Halil ef. Makić

U “Preporodu” br. 23/985, od 1. decembra 2012., na strani 28, objavljen je intervju sa prof. dr. Seyyidom Abu Hasanom Nawabom, rektorom Univerziteta za religiju i mezhebe u Qomu (Iran). Ono na što se želim osvrnuti jessu neke činjenice koje je u tom intervju iznio Nawab, a koje se odnose na događanja u Siriji i krvavi sukob koji tamo traje punih dvadeset mjeseci i u kojem je diktatorski režim Bešara Asada do sada ubio više od 40.000 ljudi. Masakri, silovanja, paljenja, otimačine, iseljavanja… svakodnevnica su Sirije na koje se svijet već svikao.

Iznenađujuće je s koliko je neistine, hladnokrvnosti i obmane dotični profesor govorio o Siriji i politici iranske vlade prema toj napaćenoj zemlji.

Na pitanje novinara “Preporoda”:

Svjedoci smo rata u Siriji. Mi u Bosni i Hercegovini sa zebnjom pratimo ta dešavanja u kojima, uglavnom, gine nedužni narod. Ako je istina da je zvanična politika Irana na strani režima Bešara Asada, zašto se pomaže onaj ko ubija vlastiti narod?”, prof. Nawab odgovara:

Ako pratite medije, možete vidjeti da 90% onih koji ratuju u Siriji nisu Sirijci. Sirijska armija ratuje protiv onih koji su došli izvana. Novcima nekih zemalja finansiraju se borci El-Kaide. To ne znači da u tim snagama nema i Sirijaca. Ima određeni broj. Sirijska vojska niti ima iransko oružje, niti je prošla iransku obuku. Gledano kroz historiju, naoružanje sirijske armije ruskog je porijekla. Čak i mnogi oficiri sirijske armije znaju ruski jezik.”

Neprihvatljivo je da jedan profesor musliman iznosi ovolike neistine i laži, što podsjeća na srpsku propagandu kojom su Srbi opravdavali masakre nad golorukim bošnjačkim narodom gdje su konstantno govorili o borbi protiv islamskih terorista ili to kako Bošnjaci sami sebe bombarduju…

I baš suprotno, mediji obiluju izvješćima o golorukom i vojno neopremljenom sirijskom narodu kako ustaje protiv tenkova i raketa Asadovih ubica.

Ako iranski mediji o ratu u Siriji izvještavaju na način kako su prevodioci izvrnuli govor egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija koji je, krajem avgusta ove godine, održao u Teheranu na samitu 120 zemalja članica Pakta nesvrstanih, onda nas ovakva izjava prof. Nawaba ne treba čuditi jer je možda i on, ili žrtva takvih medija ili njihov agilni igrač.

Mediji su prenijeli da su iranski prevodioci Mursijev govor o Siriji u kojem je sirijski režim nazvao tiranskim zamijenili Bahreinom, a sirijsku opoziciju opozicijom Bahreina.

Pokušaj da se zanegira upletenost iranskog režima u krvavom sirijskom sukobu ravan je negiranju sunčevih zraka usred vedrog ljetnog dana.

To mogu samo slijepci i oni bez osjećaja.

Iranski režim je itekako upleten i to na strani sirijskog zločinačkog režima Bešara Asada. Iranska vlast pomaže Asadov režim i vojno (oružjem i ljudstvom), i politički i diplomatski i medijski. Mediji o tome podobro izvještavaju, a i borci Slobodne sirijske vojske svjedoče o iranskim oficirima i vojnicima u vojsci Asada, koji svakodnevno ginu u Siriju ili bivaju zarobljeni.

I to nije nimalo čudno jer i Iransko vjersko vođstvo gaji politiku podrške režimu Asada.

Mediji nam prenose raznovrsne potvrde za ovu iznesenu tvrdnju.

Časopis “Novi Horizonti” od 15. marta 2012. donosi sljedeću informaciju:

“Na zvaničnoj web-stranici Svjetske unije islamskih učenjaka (vidjeti: iumsonline.com) objavljena je vijest da je poznati šiitski autoritet Ahmed Dženneti, u hutbi koju je održao u Teheranu, u petak, 24. februara 2012., pozvao “šiite Arape da se uključe u džihad za spas Beššarovog režima”.
Ajetullah Dženneti inače je član Vijeća eksperata u čijoj prerogativi je postavljanje i uklanjanje vrhovnog šiitskog autoriteta u Islamskoj Republici Iran (el-muršid el-e’ala). On je, dakle, visoko pozicionirani funkcioner u Iranu. U svojoj hutbi, na kojoj inače bude prisutno više stotina hiljada ljudi, ajetullah Dženenti je, između ostalog, kazao i ovo. “Šiiti Arapi obavezni su otići u Siriju i pristupiti u džihad (?) u redovima sirijskog režima, kako na vlast u Siriji ne bi došli neprijatelji Ali-Bejta.”

Ali, ono što je još zanimljivije jeste intervju prvog generalnog povjerenika Hezbollaha iz Libana šejha Subhija el-Tufejlija.

Libanska televizija “MTV” 30. januara 2012. donosi zanimljiv intervju sa bivšim prvim generalnim povjerenikom Hezbollaha šejhom Subhijem el-Tufejlijem (koji je to bio od osnivanja Hezbollaha 1982. pa sve do 1991.).

Šejh El-Tufejli kaže da je ishod revolucije u Siriji sasvim jasan: pad režima Asada. On tvrdi da šiiti pomažu sirijski režim oružjem i drugim vidovima pomoći. Upozorava Hezbollah da će u slučaju nepodržavanja sirijske revolucije, nakon pada Asadovog režima neminovno morati ući u savez sa Izraelom.

Režim u Teheranu poistovjetio je sa Enverom Sadatom, Hosnijem Mabarekom i Gadafijem te izrazio nadu da će “arapsko proljeće” zahvatiti i Teheran koji sprovodi strahovitu torturu i diktaturu nad narodom Irana.

U ovom intervjuu šejh El-Tufejli izjavio je da je još 1993. god. upozorio Iran i Hezbollah da će, ako ne promijeni politiku prema Siriji i ostalim muslimanskim zemljama, šiite zadesiti veliko zlo i opasnost koja će se, prije svega, nadviti nad Libanom.

Postoji realna bojaznost za izbijanje općeg rata između sunnija i šiita.

On smatra da Iran ne vodi politiku islamskog jedinstva niti ga interesuje oslobođenje Palestine. Slučaj Palestine Iran koristi samo kao propagandni materijal. I ne samo to, Iran ne interesuju ni šiiti neperzijanci (odnosno šiiti izvan granica Irana) osim u onoj mjeri koliko to ima veze sa interesima unutar Irana. Kao jedan od dokaza za to navodi nedavni rat između Azerbejdžana (u kojem ima dosta šiita) i Armenije oko Nagornog Karabaha, u kojem je Iran stao na stranu Armenije.

Prema njemu, Iran vodi politiku obnove Perzijske imperije.

(Kompletan intervju moguće je pogledati na ovom linku:

http://mtv.com.lb/Bi_Mawdouiyeh/Sheikh_Sobhi_Toufaili)

Dalje, prof. Nawab kaže:

Mi smo jedna od islamskih zemalja koja ne dozvoljava da jedna islamska zemlja bude u rukama El-Kaide. Protiv smo i prisustva El-Kaide u Afganistanu, Iraku… Bili smo i protiv bosanskih ekstrema. I sami ste protiv toga. Vaša vjerska organizacija je protiv toga. Protiv toga smo da u Siriji El-Kaida postigne uspjeh…”

Ova njegova izjava uistinu je zanimljiva i podudara se sa izjavama iranskih zvaničnika u zadnjih petnaestak godina.

Ranije, mediji su prenijeli izjave najvećih iranskih zvaničnika – među njima bivši predsjednik Hatemi, vrhovni vođa Rafsandžani i aktuelni predsjednik Ahmedinedžad – koji su se hvalili da su pomogli Americi u ratu protiv Afganistana i Iraka.

Televizija BBC na arapskom jeziku u martu 2009. godine donijela je zanimljivu reportažu u kojoj je prenijet i govor bivšeg iranskog predsjednika Hatemija koji je govorio o odnosima Irana i Amerike.
U tom intervjuu Hatemi, bivši iranski predsjednik, priznaje da je Iran pomogao Americi u Afganistanu (jer su talibani navodno teroristi) i da su pomogli Amerikance u Iraku, te govori o tajnim sastancima između Irana i Amerike i o tome kako je Iran davao podatke i koordinate Amerikancima za udare na talibane…

“Talibani su naši neprijatelji, a i Amerika smatra talibane svojim neprijateljima. Ukoliko ona uništi talibanski pokret, ona time pomaže interese Irana…”, izjavio je Hatemi.

Uprkos tome što nisu postojali diplomatski odnosi između Amerike i Irana, te dvije zemlje su imale tajne sastanke na kojima je iranska delegacija izrazila spremnost da Americi ponudi veoma značajne informacije.

Iranska delegacija toliko je insistirala da Amerika izvrši napad na talibane da je jedan član iranske delegacije udario šakom o sto u pokušaju da nagovori Amerikance da napadnu talibane, a onda im je predao kartu značajnih strateških položaja. Ta je karta bila dio američke vojne strategije u ratu protiv Afganistana.

Godinu dana nakon toga Iran je ponudio pomoć Americi u svrgavanju Sadama Huseina. Hatemi je izjavio: “Rekao sam mu – tj. američkom predsjedniku – ponovimo afganistansko iskustvo u Iraku i učinimo je šest plus šest (tj. šest zemalja koje okružuju Irak i Amerika te ostale zemlje koje su stalne članice Savjeta bezbjednosti kao i Egipat…”

Na pitanje novinara: “Uvaženi profesore, slažem se s vama da se uništava (tj. Sirija). Međutim, ko je uništava?”, prof. Nawab kaže: “Uništavaju je El-Kaida i vojska.”

Samo djelomično tačno.

Siriju uništava vojska krvoloka Bešara Asada potpomognuta svojim saveznicima, prije svega Iranom, Hezbollahom i Rusijom. Sirijski narod nije teroristički, već ponosni muslimanski narod koji se bori za slobodu čije se zrake sve jasnije naziru. Njen miris se toliko osjeća da su izgledi za uspjeh, ma koliko to izgledalo bolno i dugo, sve realniji i opipljiviji.

Pokušaj da ga se poistovjeti sa terorističkim organizacijama samo je još jedan segment svjetske zavjere protiv ovog napaćenog muslimanskog naroda mubarek zemlje Šama.

Tužno je da zemlja koja se ponosi prefiksom “islamska” prednjači u toj prljavoj raboti ubijanja, silovanja, mučenja, rušenja džamija i njihovog skrnavljenja…

Halil Makić, imam džemata Mainz (Njemačka)  

U Mainzu 29. muharrema 1434. h.g. / 13. 12. 2012.

Napomena: jedan dio ovog teksta objavljen je u listu Preporod br. 1/987, 1. JANUAR 2013./19 SAFER 1434. U rubric ‘’Vaša strana’’

Share This Article