Al-Kardavi pozvao na pomoć sirijskom narodu

sanel
By sanel

Predsjednik Svjetskog udruženja muslimanskih učenjaka Seyh Al-Kardavi pozvao je na pomoć opoziciji koja se bori protiv sirijskog režima.

Na hutbi nakon džuma-namaza u Al-Azhar džamiji u glavnom gradu Egipta, Kairu, Al-Kardavi je skrenuo pažnju na trenutna događanja u Siriji.

“Assadov režim ne preza od korištenja raketa protiv sopstvenog naroda, koje je trebao koristiti protiv Izraela kada je napadao Palestinu. Bez da gledaju na žene i djecu, ubijaju ljude, gaze djecu kao insekte”, prokomentarisao je Al-Kardavi progon sirijskog naroda.

Al-Kardavi je kritikovao i stav Irana po pitanju Sirije, istakavši da Iran podržava Assadov režim. On je dodao da će se Bog sigurno osvetiti onima koji progone nevine ljude.

Al-Kardavi je istakao da se sve islamske zemlje moraju ujediniti kako bi se progon sirijskog naroda okončao.

“Dok sirijski režim ubija djecu kao insekte, jedini branitelj sirijskog naroda je Oslobodilačka vojska Sirije. Sirijski narod se pobunio protiv nepravde kako bi odbranio svoju čast. Muslimani moraju pružiti podršku sirijskom narodu u vrijeme njihove ponosne revolucije”, kazao je Al-Kardavi.

“Arapski diktatori misle samo na sebe, a nikako na narod. Naši narodi podigli su revolucije u Libiji, Tunisu, Egiptu i Jemenu protiv diktatora. Ali i poslije toga, nemiri u ovim državama su nastavljeni. Pozivam sve muslimane na jedinstvo, a ne na svađu i nemire. Nema problema koji su nerješivi”, rekao je Al-Kardavi.

Nakon džuma-namaza u džamiji Al-Azhar održan je sastanak na temu krize u Siriji. Prije sastanka grupa demonstranata protestovala je protiv egipatskog i sirijskog režima.

(Anadolija)

Share This Article