Sirija: Opozicija odbila poziv na dijalog s Bašarom al-Asadom

sanel
By sanel

Sirijska opozicija odbila je u petak poziv na dijalog s predsjednikom Bašarom al-Asadom, koji je ranije objema stranama u sukobu u Siriji uputila Moskva, u nastojanju da doprinese okončanju rata koji traje već 21 mjesec.

Opoziciona Nacionalna koalicija saopćila je, ubrzo po pozivu iz Moskve, da je “spremna na političke pregovore sa svima, ali neće pregovarati s Asadovim režimom”.

“Sve je moguće nakon što odu Asadov režim i sva njegova uporišta. Poslije toga možemo da sjednemo sa svim Sirijcima i razmotrimo našu budućnost”, izjavio je portparol opozicionog Vijeća Valid al-Buni za Reuters.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije je istakao da objema stranama u sirijskom sukobu ističe vrijeme da spasu dogovor koji su postigle svjetske sile u Ženevi u julu, a koji poziva na uvođenje prelazne vlade, ali ne navodi eksplicitno zahtijev da Asad ode.

Režim u Damasku zasad nije reagirao na poziv ruskog ministra.

Pored toga, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov rekao je da je Moskva poslala poziv čelniku sirijske Nacionalne koalicije Ahmedu Maozu al-Katibu za razgovore koji bi mogli da se održe u Moskvi ili na nekoj drugoj lokaciji kao što su Ženeva ili Kairo.

Portparol Vijeća nije rekao da li će al-Katib prihvatiti ovaj poziv, ističući da namjere Moskve nisu jasne.

(Fena)

Share This Article