Sirija: Od početka sukoba bombardovano 45 pekara

sanel
By sanel

Sirijski aktivista u Damasku Yasar el-Hasan kazao je da je sirijska vojska od početka sukoba u toj zemlji u martu 2011, bombardovala više od 45 pekara, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Ističući da nestašica hrane svakodnevno raste, el-Hasan je kazao da su bombardovane pekare širom zemlje, te da je u napadu na ljude koji su čekali hljeb pred pekarom u Hami bilo najviše stradalih.

“Zbog napada na pekare narod nema ni hljeba da jede. Vreća brašna od 40 kilograma košta 25 dolara. Ali, otkud narodu novac, ovi sukobi su nas još više osiromašili”, kazao je on.
Aktivista Muhammed Yusa, koji živi u Halepu, kazao je da pekare u Halepu također nemaju brašna i da su vrlo često meta napada. On je dodao da Sirijci čekaju i po nekoliko dana u redu ispred pekara koje još uvijek rade.

“Oslobodilačka vojska Sirije nam dijeli hljeb. Oni idu od vrata do vrata i dijele hljeb na pravedan način, u zavisnosti od toga koliko članova ima jedna porodica”, rekao je Yusa.

Ranije, u zračnom napadu sirijske vojske na pekaru u području Telbise u Hami, poginulo je 15, a u području Halfaya 93 osobe.

(Anadolija)

Share This Article