Prebjegao šef vojne policije, u novom napadu ubijeno 20 ljudi

sanel
By sanel

Zapovjednik sirijske vojne policije, general pukovnik Abdulaziz al-Šalal, napustio je Bašara al-Asada i prebjegao u Tursku, javlja BBC. Radi se o jednom od najviše rangiranih sirijskih dužnosnika.

“Vojska nije zaštitila Sirijce i pretvorila se u ubilačke bande”, rekao je u videosnimci koja je objavljena nakon vijesti o napadu vojske na sjevernu provinciju Raku.

“Objavljujem svoje napuštanje vojske zbog njezina zastranjenja od glavne zadaće – zaštite nacije – te zbog njezine transformacije u bande koje provode ubistva i uništenje”, rekao je.

Opozicijski izvori tvrde da je od ranije tajno sarađivao s pobunjenicima koje imaju i otvorenu potporu Zapada. General je rekao i da je napuštanje Sirije postalo mnogo teže nego prije zbog pojačanoga nadzora. “Definitivno ima još visoko pozicioniranih dužnosnika koji žele otići, ali situacija za to sada nije pogodna.”

Neimenovani izvor iz sirijske vlasti potvrdio je odlazak generala, ali je rekao da to i nije tako značajan događaj. “On se ionako spremao u mirovinu pa se pridružio opoziciji kako bi izigravao heroja”, rekao je.

Najmanje 20 mrtvih u najnovijem napadu sirijske vojske

U međuvremenu je najmanje dvadeset ljudi, među kojima tri žene i osmero djece, poginulo u bombardiranju sela Kahtanije u pokrajini Raki na sjeveru Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Deseci ljudi su ranjeni, a među njima je i cijela jedna porodica. U bolnicu su prevezeni motociklima jer automobili nisu u voznom stanju zbog nestašice goriva, rekao je aktivist iz Rake.

(Index.hr)

Share This Article