AA u razorenom sirijskom Bayirbucaku

sanel
By sanel

Reporterska ekipa agencije Anadolija posjetila je i snimila mjesto Bayirbucak u sirijskom gradu Lazkiye koji pod kontrolom drže pobunjeničke snage Oslobodilačke vojske Sirije, a koji je stalna meta kopnene i zračne artiljerije vojske odane režimu predsjednika Bashara al-Assada.
Devastirane kuće i naselja, snažne eksplozije, muk na ulicama i nehumani uslovi za život malog broja stanovnika koji nisu uspjeli izbjeći u susjedne zemlje, svakodnevna su zbilja ovog, nekad mirnog, sirijskog gradića.

U izjavi za agenciju Anadolija, jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Sirije Fariz Kaad je istakao da, uprkos nesnošljivim uvjetima života, pobunjeničke snage nastavljaju pružati otpor režimu koji nemilosrdno razara sirijske gradove i ubija sirijski narod.

„Mi ne vodimo nikakav rat vjerskih grupa. Naši neprijatelji su samo oni koji ubijaju sirijski narod koji je digao glas protiv režima. Suočeni smo sa velikim problemima. Nedostatak hrane, lijekova i drugih potrepština, te previsoke cijene goriva i slabo oružje naši su problemi. Molimo zemlje koje nas podržavaju da nam pošalju protuavionsku artiljeriju kako bismo se branili od Assadovih aviona. Assadovi mediji su nas optužili da napadamo krišćanska sela, a to je velika laž. Imamo i snimke koji pokazuju naš dobar odnos sa ovdašnjim kršćanima. Mi ne vodimo nikakav vjerski rat. Naš rat je protiv Assada i pad njegovog režima je vrlo blizu“, poručio je Kaad.

Pripadnik pobunjeničke sirijske vojske Ebu Ali je kazao da muslimanski svijet ne diže svoj glas protiv Assadovog režima kao što je digao protiv izraelskih napada na Palestinu.

„Ovo što Assad radi muslimanima u Siriji, Izrael nije uradio Palestini. Assad je mnogo veće zlo od Izraela. Pozivam islamski svijet da nam pomogne“, rekao je Ebu Ali.

Ističući da Assad godinama teroriše narod Sirije, Ebu Ali je poručio da će pobunjeničke snage nastaviti svoju borbu za slobodnu i cjelovitu Siriju i da neće dozvoliti nikakvu podjelu zemlje.

(Anadolija)

Share This Article