Rusija poslala ratne brodove prema Siriji

sanel
By sanel

Rusija je poslala flotilu ratnih brodova u Sredozemno more prema obalama Sirije, saopćilo je u utorak ministarstvo odbrane, budući da se sukob u ovoj zemlji pogoršava. Patrolni brod “Jaroslav Mudrij”, desantni čamci “Kaljiningrad” i “Aleksandar Šabalin”, tegljač SB-921 i brod za snabdijevanje “Lena” napustili su svoju luku u Baltičkom moru u pravcu Sredozemnog mora, preciziralo je ministarstvo, prenosi agencija Itar-Tass.

Prema istom izvoru, ovi brodovi će preuzeti drugu flotilu koju predvodi krstaricu Moskva, poslan iz Crnog mora u novembru.

Ministarstvo ne precizira da li se brodovi trebaju naći u sirijskoj luci Tartus (200 kilometara sjeverozapadno od Damaska), gdje Rusija, saveznica Sirije iz sovjetskog perioda, ima bazu za snabdijevanje i tehničku podršku.

Jedan izvor u pomorskoj bazi Baltik, što je objavila agencija Interfax, potvrdila je da je flotila upućena u Sredozemno more “kako bi učestvovala eventualno u evakuaciji ruskih građana” iz Sirijie.

Nešto više od 5.000 ruskih građana je registrovano u ruskim konzulatima u Siriji, ali rusko ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da je stvaran broj između 25.000 i 30.000 osoba, računjajući brojne ruske supružnike sirijskih građana i njihovu djecu.

Ministarstvo je sopćilo u utorak da su dva ruska državljana oteta u Siriji s jednim italijanskim inžinjerom.

Ukrajinska novinarka Anhar Kočneva je oteta u oktobru u Siriji, a pobunjenici koji se predstavljaju kao Slobodna sirijska vojska, prijete da će je pogubiti, optužili su je da radi za ruske službe.

Rusija je jedna od posljednjih zemalja koje podržavaju sirijski režim, kojem ona prodaje oružje.

(Fena)

Share This Article